O nama

Galerija Miroslav Kraljević je nezavisna i neprofitna platforma i prostor za suvremenu umjetnost, posvećena poticanju, istraživanju, predstavljanju i dokumentiranju suvremenih umjetničkih i intelektualne praksi koje analitički i kritički propituju sadašnjost, osobito odnose politike i estetike.

Povijest

Galerija je osnovana 1986. na inicijativu skupine nezavisnih kustosa, kritičara i umjetnika,kao nezavisna i neprofitna institucija za suvremenu umjetnost unutar Udruge građana KUD-a INA.

Program galerije od početka koncipira savjet nezavisnih stručnjaka: umjetnika, povjesničara umjetnosti i kritičara. Galerija je dobila ime po slikaru Miroslavu Kraljeviću, umjetniku koji je svojom inovativnošću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća.

Galeriju je od njenih početaka vodio povjesničar umjetnosti Branko Franceschi te je za njegovog vodstva – s preko 350 organiziranih izložbi, performansa, predavanja i prezentacija lokalnih i međunarodnih umjetnika – galerija postala jedan od najvažnijih izložbenih prostora u Hrvatskoj, te postigla relevantan međunarodni ugled.

Antonia Majača je 2005. godine imenovana novom umjetničkom voditeljicom. S novim timom, te u uskoj suradnji s Ivanom Bago, program galerije usmjerila je prema dugoročnom bavljenju nizom tematskih klastera, okupljenih prvenstveno oko pitanja vezanih uz političko, kulturno i estetsko sjećanje, uključujući povijest same galerije i njenu povezanost s nasljeđem socijalističkog samoupravljanja. Umjetnici čija su djela naručena i predstavljena na izložbama uklučuju, između ostalih, Sanju Iveković, Omeraa Fasta, Asiera Mendizabala, Ahmeta Oguta, Mladena Stilinovića, Igora Grubića, Patriciu Esquivias, Nicoline van Harskamp, grupu Spomenik i brojne druge. Od 2009. godine, program galerije razvijen je u suradnji s diskurzivnim, izložbenim i izdavačkim projektima DeLVe | Instituta za trajanje, mjesto i varijable (www.delve.hr).

Značaj galerije, koju od samog početka podupire kompanija Ina-Naftaplin u čijoj je zgradi galerija i smještena, prepoznat je vrlo rano i od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture, diplomatskih predstavništva, kulturnih centara, fondacija i privatnih sponzora koji svojim donacijama omogućavaju realizaciju njenih programa.

Vijeće Europe uvrstilo je galeriju u Apollonia Guide, vodič za Srednju i Istočnu Europu, a 1997. Galerija Miroslav Kraljević je pokrenula i prvi neprofitni web site u Hrvatskoj. Zbog svog značaja, kao, do danas jednog od najvećih resursa o suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj, web site galerije, 2000. godine uvršten je na UNESCO-v popis globalno relevantnih kulturnih resursa.

Tijekom posljednijih desetak godina Galerija Miroslav Kraljevic postala je jedno od najpropulzivnijih i najpopularnijih prostora za suvremenu umjetnosti s predstavljanjem nadolazećih i afirmiranih umjetnika.

Internet stranica na kojoj se nalazite formirana je u skladu s novim programskim fokusima i koncepcijom novih programskih linija, no u svojoj arhivi sadrži i sve projekte ranije prezentirane na adresi
www.miroslav-kraljevic.hr

Ljudi

Kustoski tim:
Ana Kovačić, kustosica / voditeljica galerije
Maja Pavlinić, kustosica
Marko Gutić Mižimakov, kustos

Lea Vene,  vansjka kustoska suradnica

Prijašnji umjetnički direktori/ce:
Branko Franceschi, 1989. – 2004.
Antonia Majača, 2004. – 2012.

Savjet galerije:
Ana Dana Beroš
Tihana Bertek
Fokus grupa
Željka Himbele
Jasna Jakšić
Ana Kovačić
Sarah Lookofsky
Antonia Majača