Radiona: Automata – nakon apstraktnih mašina

Ako mi ne možeš dati poeziju, zar mi ne možeš dati poetsku znanost?
Ada Lovelace

U sklopu serije »Imaginarna elektronika – kodirani svjetovi« Radiona.org nastavlja svoje putovanje kroz elektroničke geografije donoseći ovom prilikom igru apsurda i ozbiljnost teorije automate u galeriju GMK.

Dvije godine nakon izložbe Alan Turing – »elektronički alkemičar« u sklopu serije Re-Making/Re-Mixing History gdje je bio izložen Turingov stroj, teorijski uređaj koji može izvoditi bilo koji računalni algoritam čiji je medij beskonačna traka – ultimativni primjerak automate, lab se vraća istom pojmu kroz slobodne interpretacije mašina, mehanike i digitalnih sučelja u kontekstu znanosti građana.

Automat kao matematički i konačni model beskonačnih stanja koji izvršava određeni algoritam može se povezati s gotovo svim uređajima iz naše okoline čija je radnja upisana kroz stanje i prijelaz. Stoga su upravo izazov procesuiranja informacije i mehanika automate poslužili kao inspiracija Radioninom kolektivu da pristupe stvaranju mašina i digitalnih sučelja koji (bes)korisno pretvaraju u su-igru korisnosti objekata koji nas svakodnevno okružuju.

Baveći se i u samom nazivu serije izložbi pojmovima imaginacije autori propituju na koji način se već prethodno nastala predodžba apstraktno veže uz percepciju artefakta te kako autor i promatrač oblikuju svoj imaginarni predmet kroz različite procese “čitanja” radova.

Matematika i teorija automate čine se promatraču udaljenom od elektronike kao iznimno apstraktni pojmovi s tankom graničnom linijom prema filozofiji, no što ako u sve to uključimo elemente humora i svakodnevnice ne bi li samima sebi približili apstraktnost mašine i kognitivnih procesuiranja algoritama? Pa, krenimo bespućima beskorisnih mašina kako bismo došli do korisnosti istih…

 

Izlažu: Davor Jadrijević, Marko Jovanović, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Ivica Zdelarec, Jurica Zrna – Marvin

Kustosica: Deborah Hustić
Lektorica: Vesna Zednik
Dizajner: Leo Kirinčić

Otvorenje:

20. listopada 2018. 19.00 sati

Izložba je otvorena od 21. do 25. listopada 2018.

Radno vrijeme:
nedjelja: 13 h do 20h
ponedjeljak – četvrtak 13 h do 20h