If you want to be successful in studying then you should visit writemyassignmentuk resource. The professionals from this platform do my assignment UK on the highest level, which allows me to be the best at my course.
 

O nama

Galerija Miroslav Kraljević je nezavisna i neprofitna platforma i prostor za suvremenu umjetnost, posvećena poticanju, istraživanju, predstavljanju i dokumentiranju suvremenih umjetničkih i intelektualne praksi koje analitički i kritički propituju sadašnjost, osobito odnose politike i estetike.

Povijest

Galerija je osnovana 1986. na inicijativu skupine nezavisnih kustosa, kritičara i umjetnika,kao nezavisna i neprofitna institucija za suvremenu umjetnost unutar Udruge građana KUD-a INA.

Program galerije od početka koncipira savjet nezavisnih stručnjaka: umjetnika, povjesničara umjetnosti i kritičara. Galerija je dobila ime po slikaru Miroslavu Kraljeviću, umjetniku koji je svojom inovativnošću presudno utjecao na likovnu umjetnost u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća.

Galeriju je od njenih početaka vodio povjesničar umjetnosti Branko Franceschi te je za njegovog vodstva – s preko 350 organiziranih izložbi, performansa, predavanja i prezentacija lokalnih i međunarodnih umjetnika – galerija postala jedan od najvažnijih izložbenih prostora u Hrvatskoj, te postigla relevantan međunarodni ugled.

Antonia Majača je 2005. godine imenovana novom umjetničkom voditeljicom. S novim timom, te u uskoj suradnji s Ivanom Bago, program galerije usmjerila je prema dugoročnom bavljenju nizom tematskih klastera, okupljenih prvenstveno oko pitanja vezanih uz političko, kulturno i estetsko sjećanje, uključujući povijest same galerije i njenu povezanost s nasljeđem socijalističkog samoupravljanja. Umjetnici čija su djela naručena i predstavljena na izložbama uklučuju, između ostalih, Sanju Iveković, Omeraa Fasta, Asiera Mendizabala, Ahmeta Oguta, Mladena Stilinovića, Igora Grubića, Patriciu Esquivias, Nicoline van Harskamp, grupu Spomenik i brojne druge. Od 2009. godine, program galerije razvijen je u suradnji s diskurzivnim, izložbenim i izdavačkim projektima DeLVe | Instituta za trajanje, mjesto i varijable (www.delve.hr).

Značaj galerije, koju od samog početka podupire kompanija Ina-Naftaplin u čijoj je zgradi galerija i smještena, prepoznat je vrlo rano i od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture, diplomatskih predstavništva, kulturnih centara, fondacija i privatnih sponzora koji svojim donacijama omogućavaju realizaciju njenih programa.

Vijeće Europe uvrstilo je galeriju u Apollonia Guide, vodič za Srednju i Istočnu Europu, a 1997. Galerija Miroslav Kraljević je pokrenula i prvi neprofitni web site u Hrvatskoj. Zbog svog značaja, kao, do danas jednog od najvećih resursa o suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj, web site galerije, 2000. godine uvršten je na UNESCO-v popis globalno relevantnih kulturnih resursa.

Tijekom posljednijih desetak godina Galerija Miroslav Kraljevic postala je jedno od najpropulzivnijih i najpopularnijih prostora za suvremenu umjetnosti s predstavljanjem nadolazećih i afirmiranih umjetnika.

Internet stranica na kojoj se nalazite formirana je u skladu s novim programskim fokusima i koncepcijom novih programskih linija, no u svojoj arhivi sadrži i sve projekte ranije prezentirane na adresi
www.miroslav-kraljevic.hr

Ljudi

Kustoski tim:
Ana Kovačić, voditeljica galerije / vanjski kustos
Maja Pavlinić, kustosica
Lovro Japundžić, kustos

Marko Gutić Mižimakov,  vanjski kustos suradnik

Prijašnji umjetnički direktori/ce:
Branko Franceschi, 1989. – 2004.
Antonia Majača, 2004. – 2012.

Savjet galerije:
Ana Dana Beroš
Tihana Bertek
Fokus grupa
Željka Himbele
Jasna Jakšić
Ana Kovačić
Sarah Lookofsky
Antonia Majača
Lea Vene