Panel: Suradnja civilnog društva i znanstvene zajednice: zajednički ciljevi i budući rad

Dan: 14.11.2020

Vrijeme: 12:00 -13:30 (GMT+1)

Zoom platforma i uživo u ZMAG-u

Zoom link: https://zoom.us/j/98497127275?pwd=NTVrMndrSXhYL0VHcS9qQzBKNmZHQT09

Meeting ID: 984 9712 7275

Lozinka: 523212

*S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, ukoliko želite sudjelovati na panelu uživo, molimo vas da se unaprijed najavite na e-mail: lea.vene@gmail.com

ZMAG je 2018. pokrenuo Društvenu banku sjemena kao neformalnu i lokalno upravljanu institucija u vlasništvu svojih članova, otvorenu za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Glavne aktivnosti su očuvanje i uzgoj domaćih sjemena, koji će biti spašeni, dijeljeni, reproducirani i preneseni na buduće generacije. U ime ZMAG-a – Sendy Osmičević i Marija Zrnić razgovarat će o svojim iskustvima organiziranja i upravljanja hrvatskom Društvenom bankom sjemena. S druge strane, talijanski genetičar prof. Salvatore Ceccarelli govorit će o ulozi biološke raznolikosti u uzgoju biljaka promišljajući složenost i specifičnost pojedinih lokacija i izazove klimatskih promjena, povećanja ljudske populacije, održavanja ljudskog zdravlja i prehrambenog suvereniteta. Profesorica Anna Scialabba osvrnut će se na svoja iskustva pokretanja Banke Sjemena na Sveučilištu u Palermu i izazove očuvanja biološke raznolikosti na Siciliji.

 

Govornici:

 

Sendy Osmičević i Marija Zrnić

Članice udruge ZMAG. Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste. ZMAG već dvadeset godina radi na provedbi aktivnosti u područjima ekološke proizvodnje hrane i očuvanja sjemena, održivom gospodarenju otpadom, učenju o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća, zagovaranju i stvaranju modela dobre ekonomije, odnosno sustava društvene i solidarne ekonomije.

Više informacija: https://www.zmag.hr/

 

Prof. Salvatore Ceccarelli

Ceccarelli je talijanski genetičar, autor više od 250 tekstova, od kojih oko 140 u znanstvenim časopisima. Njegova se karijera može podijeliti na: sveučilišno razdoblje, razdoblje rada na međunarodnim projektima genetskog poboljšanja i period posvećen strategijama participativnom genetskog poboljšanja koje čuvaju znanje o uzgoju i suverenitetu sjemena direktno u zajednici uzgajivača. Daljnji razvoj ove strategije doveo je do ideje participativne selekcije, koja je u početku provedena u Siriji, a zatim proširena na Tunis, Maroko, Eritreju, Etiopiju, Jordan, Iran, Alžir, Jemen, Egipat i nedavno u Italiju. Radio je s Vandanom Shivom i mnogim drugim aktivistima i istraživačima.

Više informacija: https://www.researchgate.net/profile/Salvatore_Ceccarelli

 

Prof. Anna Scialabba, UNIPA

Scialabba je profesorica botanike na Sveučilištu u Palermu gdje je provodi svoje nastavne i istraživačke aktivnosti. Od osnutka 1993. godine, bila je odgovorna za Germoplazmatsku banku STEBICEF Odsjeka  Sveučilišta u Palermu i bavila se ex situ očuvanjem dajući prednosti biološkim aspektima biljnih genetičkih resursa koji se nadalje primjenjuju za održavanje banke. Autorica je više od 200 publikacija i članaka. Sudjelovala je na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama.

Više informacija: https://pure.unipa.it/en/persons/anna-scialabba-6

Moderatorice: Egle Oddo i Lea Vene

 

Egle Oddo je talijanska umjetnica koji živi u Finskoj. Od 2007. godine bavi se temama biljnog sjemena, biljne svijesti i djelovanja te vizualnom reprezentacijom flore. Posebno ju zanima tema sjemena i njihove interakcije s ljudskom populacijom. Njezin je rad predstavljen na međunarodnim bijenalima i muzejima te u nezavisnim prostorima i događanjima.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images i R-Lab na Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic i kao dio tima ETNOFILM festivala te kao kustosica u Galeriji „Miroslav Kraljević”. Trenutno je dio kustoskog tima festivala fotografije Organ Vida te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Program:

12:00 Uvodna riječ: Lea Vene i udruga ZMAG

12:10 Kratko predstavljanje govornika i moderatorica

12:20 Sendy Osmičević i Marija Zrnić predstavljaju djelatnost ZMAG-a

12:35 Profesor Salvatore Ceccarelli predstavlja participativno uzgajanje biljaka (PPB) i svoja istraživanja na primjeru grano evolutivo.

12:55 Profesorica Anna Scialabba predstavlja Germplasm Bank sa Sveučilišta u Palermu i svoja istraživanja na primjeru grahu Nebrodi.

13:10 Diskusija i pitanja publike.

13:25 Završna rasprava Egle Oddo i Lea Vene

 

Panel je organiziran u sklopu izložbe Pet kratkih priča Egle Oddo u galeriji GMK, Zagreb.

 

Projekt podržavaju: Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb, ZMAG, Italian Council, Arts Promotion Centre Finland, Finnish Cultural Foundation. Projekt se realizira zahvaljujući suradnji s Odsjekom STEBICEF Sveučilišta u Palermu.

 

*Autor naslovne fotografije: Niko Goga