Darko Masnec: Byl-ka

Svijetlo, boja, prozirnost, zvuk i kombinacija ova četiri elementa baza su za uzgoj digitalne biljke, a svaki element ima maksimalnu vrijednost od 100. Igrač se nalazi u poziciji balansiranja svih elemenata te traženja optimalnih uvjeta za održavanje biljke na životu. Programirajući igru Darko je unio više od 8 milijardi mogućih kombinacija ispreplitanja zadanih elemenata te jednako toliko različitih vizualnih reprezentacija stvorenih biljki.

Videoigra je zamišljena kao spekulacija o mogućim digitalnim prijevodima biljnog svijeta te kako se sam koncept flore redefinira u digitalnom okruženju. Mnogi vizualni elementi nastalih biljaka eksplicitno su inspirirani predlošcima iz prirode dok neki primjeri svojom bojom i teksturom te prostornom pozicijom sugeriraju nedovršeni proces, heterogenu strukturu. Kroz lišće, stabljike i korijenje različite sorte digitalnih biljki umrežene su u hibridni organizam u nastajanju.

Devedesetih godina pojavio se Tamagotchi – digitalni kućni ljubimac, a princip Darkove igre blizak je upravo tom modelu. Ideja brige i odgajanja zdravog kućnog ljubimca na vrlo bazičan način replicira modele iz stvarnog života. Nepravilna briga rezultira smrću međutim jednako tako ljubimca jednostavno vraćamo u život resetiranjem Tamagotchi uređaja. Byl-ka naizgled također igraču dodjeljuje poziciju moći u okviru koje slobodno stvara svoju biljku ali nepredvidljivost odnosa između zadanih elementa onemogućava potpunu kontrolu nad vlastitom florealnom kreacijom.

Pozadina projekta Byl-ka jest i formiranje digitalnog arhiva svih stvorenih organizama. Igraču je ponuđena opcija da zapamti i spremi finalni izgled biljke ili njenog procesa nastajanja. Na taj način rad dobiva novu dimenziju kao katalog biljaka, digitalni herbarij.

Lea Vene

Darko Masnec (1985. Celje) 2009. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, smjer Likovna umjetnost, a 2012. godine je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završio MA studij animirani film na Odsjeku za animirani film i nove medije, te 2017. godine doktorirao temom “Zagrebačka škola crtanog filma – umjetničke i tržišne prakse u kontekstu videoigara”. Trenutno radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je višestruko nagrađivanog animiranog filma „Ja već znam što čujem“, radio je kao animator na više kratkih filmskih projekata, objavio nekoliko članaka i predavanja na temu animacije i videoigara. U galerijskom kontekstu najviše se bavi konceptualnim umjetničkim praksama.

Projekt je financiran sredstvima Grada Zagreba.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i Foundation for Arts Initiatives.
Generalni sponzor INA d.d.