Enej Gala, Øleg&Kaśka, The Witch Twins: FEVER DREAM

Nova izložba

Otvorenje: 02.09., od 19:00 h  (predstavljanje ETC. magazina), od 20:00 h (otvorenje izložbe)
Trajanje: 02.09. – 10.09.2023.

Radno vrijeme > uto-pet: 14-20 / sub: 10-15

Enej Gala, Øleg&Kaśka, The Witch Twins: FEVER DREAM

Budite dio maštovite avanture i pridružite nam se na otvorenju izložbe FEVER DREAM. S radovima umjetnika Eneja Gale, kolektiva Øleg&Kaśka i dvojca The Witch Twins, izložba otkriva univerzume gdje je sve moguće, gdje fantastično postaje realno, i gdje snovi odjednom imaju težinu stvarnosti.

Večer započinje u 19:00 sati predstavljanjem najnovijeg izdanja ETC. Magazine, publikacije koja postavlja kritička pitanja o umjetnosti, kulturi i suvremenom društvu. Nakon toga, točno u 20:00 sati, otvaranje je izložbe.

O izložbi

Probuditi se u snu znači ući u svjetove gdje je sve moguće. Iako nam topografija može na prvi pogled izgledati nepoznato, brzo shvaćamo da su konture prepoznatljive, podsjećajući nas na svjetove o kojima smo već čuli ili koje smo čak već vidjeli, ali u malo drugačijem obliku. Možda se radi o reminiscencijama svakodnevnih događanja smještenih u brda i doline oniričkih pejzaža, mekih i privlačnih kao ružičasti šećerni pamuk. Familiarizacija tih svjetova je umirujuća, a njihova apstraktnost potiče misli o novim mogućnostima, o novim pričama temeljenim na različitim, magičnim riječima za opisivanje već poznatih osjećaja.

Izložba FEVER DREAM otvara vrata prema čudnim svjetovima koji nalikuju snovima. Odabrani projekti spajaju elemente prošlih i sadašnjih kulturnih strujanja, formirajući imaginarni svemir u kojem, čak i kada nas obuzmu nepodnošljivi osjećaji tjeskobe i beznađa, postoji barem naznaka svijetle budućnosti – oklopljeni heroj, magični ogrtač, mogući izlaz prema drugom svijetu gdje čovječanstvo još nije osuđeno, već suočeno s epskom potragom. Ove priče su nevjerojatne i ostaju ukorijenjene u fikciji; svjesne su da nisu nužno faktualni opisi stvarnih događanja, ali možemo uhvatiti tračak stvarnog svijeta koji se reflektira na sjajnoj površini oniričkih pejzaža.

U tom kontekstu pojavljuje se nadrealni svijet The Witch Twinsa, gdje misteriozni duo lutaju praznim krajolikom na svojoj magičnoj potrazi. Video uraci, ispunjeni velikim sjajnim kacigama, odvažnom šminkom i nepoznatim alkemijskim simbolima, spajaju stilove kućnih VHS snimki i znanstveno-fantastičnih filmova prije ere CGI-ja, evocirajući gorko-slatke uspomene na fantastične priče koje smo zaboravili dok smo odrastali. Mistični svijet koji je iznikao i evoluirao između četiri zida studentskog doma braće Predanič sastoji se od različitih elemenata, utjecan od drag kulture, estetike 60-ih i 70-ih i vlastitih dječjih uspomena, formirajući utočište, možda ljubazniju i prihvatljiviju stvarnost, koja pozdravlja sve one koji ne udovoljavaju normama našeg društva.

Enej Gala stvara imaginarni svijet ispunjen likovima koji se stapaju jedan u drugog i zauzimaju strukture koje subvertiraju njihove stvarne uloge, koristeći se dvosmislenošću materijala od kojih su napravljeni. On se osvrće na Richarda Teschnera, lutkara koji je radio u Pragu i Beču u prvoj polovici dvadesetog stoljeća, stvarajući umjetnički svijet koji nam omogućuje da preispitamo naše vrijeme, njegove promjene, napetosti i paradokse. Figure koje stvara ostavljaju prostor za interpretaciju; njihovi izrazi ili njihova odsutnost otkrivaju unutarnju borbu koja možda na prvi pogled nije pretpostavljena. Iako na prvi pogled djeluju šašavo, uvijek se čine kompleksnijima kada im se bolje pogleda u egzistencijalne situacije.

“Sve što sam znao postalo je san od jučer” (2022) od Øleg&Kaśke je priča o strahu i nesigurnosti budućnosti u kontekstu današnjih svjetskih kriza. Pripovijest uključuje moguće scenarije budućnosti, koje Øleg&Kaśka zamišljaju kao eskalaciju nasilja. Ukopani u simboliku rata, srednjeg vijeka i religije, dva djela, Gdje budućnost raste i Zastava preporoda, govore o eskapizmu i fatalizmu dok istovremeno adresiraju trenutno i predviđeno stanje društva i okoliša općenito. Umjetnici koriste pripovijedanje kako bi stvorili kompleksno okruženje u kojem je svako djelo međusobno povezano i ima simboličko značenje, stvarajući imerzivnu postavku koja podsjeća na bajku.

O umjetnicima

Øleg&Kaśka kolektivni je superorganizam osnovan ljeti 2018. godine. U svojoj umjetničkoj praksi kombiniraju različite medije poput slikarstva, kiparstva, videa ili mirisa kako bi stvorili uranjajuća okruženja. Koristeći jezik koji je hibrid mitologije i pop kulture, njihova djela su ukorijenjena u dilemama Generacije Z i obraćaju se odgovornosti za rješavanje svjetske krize koja proizlazi iz klimatske. Diplomirali su na Umjetničkom sveučilištu u Poznanju u Poljskoj 2020. godine (MFA) te izlagali svoja djela u mnogim institucijama i galerijama u Poljskoj i inozemstvu, kao što su Nacionalna galerija umjetnosti Zacheta u Varšavi, MoMA u Varšavi, galerija :SKALA u Poznanju, Gdanjska gradska galerija, Berlinskej Model u Pragu, Spread Museum u Entrevauxu, Sonneundsolche u Düsseldorfu, i drugi.

Alen i Robi Predanič (1994) izrađuju videozapise za glazbenike i bendove širom svijeta. Njihov rad je prikazan na raznim slovenskim filmskim festivalima, kao što su Festival slovenskog filma (Portorož), Festival Tresk (Ljubljana) i LGBT filmski festival (Ljubljana). Na ovom posljednjem su 2022. godine osvojili Pink Dragon nagradu za najbolji slovenski kratki film za svoj film “Marjetica u postelji”. Njihov video za pjesmu “Mushroom Kingdom” australskog benda Sunfruits emitiran je na legendarnoj australskoj TV emisiji Rage. Bili su jedni od 30 finalista za CIRCA x Dazed and Confused Magazine Class of 2022, što znači da je njihov kratki film “Witch Twins” prikazan na ikoničnom ekranu Piccadilly Lights u Londonu i na drugim velikim ekranima u Berlinu, Seulu i Melbourneu. Izložba u UGM Studiju bila je prva prezentacija braće Predanič u kontekstu galerije.

Enej Gala (1990) u svojoj umjetničkoj praksi proširuje pripovijedanje ispitivanjem tradicionalnih perspektiva na slikarstvo, performativnu skulpturu, lutkarstvo i video, istražujući različite oblike produkcije kroz česte suradnje. Završio je preddiplomski i diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji i završio poslijediplomski program na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu. Za vrijeme svojih studija, pohađao je i Willem De Kooning akademiju u Rotterdamu. Sudjelovao je u grupnim izložbama u Sloveniji, Italiji i Velikoj Britaniji te je svoj rad prezentirao na brojnim samostalnim izložbama. Živi i radi između Londona, Venecije i Nove Gorice.

Impressum

Kustosi: ETC. Magazin, Lara Reichmann
Vizualni identitet: Zoran Pungerčar
Dizajn izložbe: Dorijan Šiško

Partneri ETC. Magazina: Galerija Fotografija, Kino Šiška, Look Back and Laugh, Ravnikar Gallery Space
Projekt podržava: Ministarstvo kulture Republike Slovenije