Izložba: Točka komunikacije

Vrtni put je neslužbeni naziv romskog naselja smještenog na jugoistočnom dijelu Zagreba (područje Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, mjesni odbor Savica – Šanci). Naselje je smješteno uz bočni rub obrtničke zone, omeđeno ogradama različitih privatnih i poslovnih subjekata s jedne, a nadzemnom cijevi toplane s druge strane.

Petnaestak kućanstava u naselju prijavljeno je na tri različite adrese. Organsko središte naselja su edukacijski i higijenski kontejner koje je Grad postavio u predizbornom kontekstu 2012. godine. Iako je tada najavljeno da će se programski koristiti za edukacijski rad s djecom u naselju, plan nikad nije ostvaren pa u edukacijskom kontejneru, iz praktičnih razloga, posljednjih nekoliko godina živi deseteročlana obitelj.

Edukacijski kontejner je pritom i jedini izvor struje za trinaest baraka. Strujna sklopka radi preopterećenosti mreže pada ponekad i više od desetak puta dnevno. Higijenski kontejner je izvan funkcije. Ne zna se tko točno plaća struju naselju niti tko je nadležan za rad higijenskog kontejnera. Ispred njega izgrađeno je i betonsko korito sa slavinom. Ta slavina jedini je izvor vode za šezdesetak stanovnika, uključujući i četrdesetak maloljetne djece.

Ne postoji kategorija predstavnika romskog naselja, a velik dio stanovnika naselja je nepismen, pa se pitanje odgovornosti i zastupanja komplicira i politizira komunikacijskim šumovima između raznih gradskih i predstavljačkih tijela romske nacionalne manjine. Posljedica je oblik svakodnevnice u kojoj se taktička inventivnost suprotstavlja strateškoj nebrizi: rublje se u perilici za rublje može oprati i bez vodovoda, a baraka s periferije može biti čišća i od stana iz centra.

Izložba je zamišljena kao eksperimentalna etnografija romskog naselja Vrtni put. Sadržajno je fokusirana na kolektivne stambene i infrastrukturne probleme stanovnika ovog getoiziranog naselja, a teme iz njihove svakodnevnice zahvaćene su različitim medijima: video i fotografija nadopunjuju se različitim grafičkim prilozima – mapama i dijagramima. Galerijski postav djeluje poput video/tekstualne reportaže razlomljene u različite segmente kojima se život naselja gledateljima približava iz različitih perspektiva.

Bojan Mucko

Zahvala na gostoprimstvu i kavama stanovnicima Vrtnog puta:

Obiteljima Golubovac, Šečić, Kovačević, Ganić, Hrustić, Delić

 

Autor projekta: Bojan Mucko

Projektna foto dokumentacija: Ana Guzmić

Točka komunikacije su financirali: Ministarstvo kulture i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Program GMK podržava Zaklada Kultura Nova.

Točka komunikacije 
Otvorenje u petak, 23.11. u 20h
23.11. – 8.12.2018.