Jelena Perišić: “Dobar tek”

Otpad u morski okoliš dospijeva uslijed ljudskih aktivnosti, kao posljedica nesavjesnog ponašanja i nedostataka u sustavu gospodarenja otpadom. Pojavljuje se plutajući na površini mora i ispod površine mora (u vodenom stupcu), na morskom dnu te na plažama. Raznolikog je porijekla, sastava, veličine, oblika, trajnosti itd. Negativni utjecaji nezbrinutog morskog otpada očituju se nizom ekoloških, gospodarskih, kulturoloških i zdravstvenih pokazatelja.

U novije vrijeme, naglašen je interes o utjecaju sitnih plastičnih fragmenata, tzv. mikroplastike, na hranidbeni lanac, unutar kojeg se nalazi i čovjek. Izvori, različitost, te raspodjela ovih čestica i vlakana, su više-manje ustanovljeni. Međutim, još uvijek manjka saznanja o posljedicama toksičnih svojstava mikroplastike na morske organizme, te potencijalnoj prisutnosti u hrani koju konzumiramo. 

Publikaciju možete pregledati i preuzeti ovdje. 

Koncept projekta dizajnerice vizualnih komunikacija Jelene Perišić je vizualizirati i interpretirati podatke aktualnih znanstvenih istraživanja na temu onečišćenja mora plastikom, s fokusom na mikroplastični otpad. Polazište koncepta je kroz oblikovanje knjižice u pdf formatu, koja se na jednostavan način može dijeliti i na taj način doći do što većeg broja ljudi, progovoriti, kritički reagirati i ukazati na dotičnu društvenu pojavu (problem). 

Radi se o pdf knjžici ilustracija sa dva mini narativa o načinu na koji plastika može dospjeti u našu hranu. Kroz šest scena pratimo određeni predmet koji u konačnici završava u morskom okolišu u mikro dimenziji, nakon čega biva pojeden od strane morskih organizama, te u konačnici moguće i čovjeka. 

priča br.1
Platična ambalaža (žuti deterdžent), mikro: platični fragment: korištenje, neadekvatno odlaganje, fragmentacija pod odgovarajućim okolišnim uvjetima, konzumacija od strane morskg organizma

priča br.2
Sintetička tkanina (crvena majca), mikro: sintetičko vlakno: korištenje, pranjem kroz sustav odvodnje iz perilice za rublje, pa preko sustava za otpadne vode ulazi u morski okoliš, konzumacija od strane morskg organizma

Osim što su sintetička vlaka iznimno izdržljiva i prilagodljiva, ostavljaju manje vidljive tragove prisutnosti u vodenom okolišu. Strojevi za pranje odjeće i sustavi otpadnih voda, zbog evidentnih tehnoloških nedostataka (prilikom filtriranja voda), omogućuju gotovo neometano otjecanje sintetičkih vlakana u morski okoliš. 

Autorica: Jelena Perišić
Koordinatorica: Tina Rajić
Partner: GMK