Laura Barić: TIME-OUT

Otvorenje samostalne izložbe Laure Barić: TIME-OUT održat će se u srijedu 2. lipnja u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja unutar radnog vremena Galerije.

Novi rad Laure Barić nastavlja se na njeno prethodno istraživanje tema rada i produktivnosti u sistemu koji ne priznaje zaostatke već iziskuje svakodnevno ulaganje i nemilosrdnu kompetitivnost. Glorifikacija poslovnih postignuća učinila je rad sredstvom čija funkcija nadilazi nužno preživljavanje paralelno postavši izvorom samoidentifikacije i društvenog vrednovanja. U vremenu izrazite nesigurnosti, ubrzanog generiranja novih informacija i pritiska pred praćenjem trendova, neke od pojedinaca može dostići takozvani burn-out; izgaranje kao nadilaženje kapaciteta i ograničenja tijela od strane nezaustavljive mašinerije. Umjetnica pojedinca zamišlja kao stroj koji se optimizira u nastojanju da bude bolji, brži i jači, oblikujući vlastite performanse prema mjerljivim i monetizaciji podložnim rezultatima. U prostoru stvara razvedeni poligon unutar kojeg, korištenjem materijala različitih svojstava, atribute korporativne napetosti, konkurentnosti i izgaranja prevodi u multimedijalno iskustvo.

„U elementima koje izlažem bavim se uspostavom relacija između organskog, prirodnog i spontanog u odnosu na artificijelno, simulirano i strukturirano, te prevođenjem pojmova kao što su izgaranje, pritisak i otpuštanje unutar forme prostorne instalacije. Preplitanjem različitih medija nastojim stvoriti živi pulsirajući organizam čiju cjelinu razlažem izgradnjom struktura koje se sastoje od kostura samog rada (drvena konstrukcija), tkiva (multimedijalni dijelovi), fascije (prostor kroz koji se posjetitelji kreću) i oslikane kože (koju u ovom slučaju predstavljaju zidovi galerije). Posjetitelji u prostoru istražuju odnose i kontraste između aktivnog i pasivnog, nematerijalnog i materijalnog rada te strukture i kaosa koji nastaju pokušajima opstanka u prekarijatu.“

Laura Barić (1993.) magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije 2016. godine. Nakon završenog studija, pored rada na umjetničkim projektima, počela je raditi i kao grafička dizajnerica. Bila je polaznica programa WHW akademije 2018. godine. Do sada je imala nekoliko samostalnih i sudjelovala u nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Boravila je kao rezidentica na Academie Schloss Solitude  2019. godine, a iste godine osvojila je i nagradu za svoj rad „Two ways of slicing an onion“ kao pobjednica Grisia Youth festivala u Rovinju. Njen rad se bazira na redefiniranju svakodnevnih gesti i objekata, kontaminiranjem njihove estetike i izmještanjem iz uobičajenog konteksta. U multimedijskim instalacijama koje gradi od različitih objekata, videa, fotografija i tekstova istražuje odnos profesionalizma i amaterizma, ideje uspjeha, strukture, konzumacije, nelagode i apsurda. Često se služi elementima komercijalne estetike i referira na tijelo i reprezentacije tjelesnosti potencirajući njihovo svojstvo odraza različitih društvenih fenomena.

Projekt je podržao Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura nova, FFAI i INA d.d.