Nihad Nino Pušija: EXTRAS

NA RUBU 

predgovor: Patricia Rissman

Unutar starog, ograđenog i već godinama nekorištenogsklopa zgrada u bivšem Istočnom Berlinu, u ljeto 1995. godine nastala je njemačkafilmska komedija.   

Blok se nalazi u gradskom području „Rummelsburg“.Krajem 19. stoljeća bio je dom za zbrinjavanje samohranih i socijalno ugroženih majki,za vrijeme NJDR ustanova državne sigurnosti za pritvor, a sada je ponovno na dva mjesecapretvoren u zatvor. Tijekom snimanja „zatvorenici“ su se uglavnom zadržavali u svojimćelijama da bi se u pauzama, spremni za portretiranje, okupili u dvorištu.   

Fotograf filmske produkcije, Nihad Nino Pušija, u dva jedana portretirao 150 statista nađenih u domovima za azilante, na kazanu za beskućnikeili na željezničkoj postaji Zoo te probranih po kriteriju koliko vjerodostojno ikarikaturalno utjelovljuju kriminalce. Stereotipno snimljeni, uvijek sjede na istoj klupi, u sličnoj pozi gledajući direktno uobjektiv, odnosno, u oči promatrača, sačinjavaju naizgled beskrajan niz koji se poželji može nastaviti unedogled.   

Ti fiktivni kriminalci su i izvan okvira filmske iluzijerubne figure društva, koje su se kao i njihov fotograf nekako zatekle u Berlinu. Usvakodnevnom životu pored njih prolazimo užurbano, ne primjećujemo ih i ne poklanjamoim pažnju ili ih pak vidimo u svjetlu predodžbe koju smo o njima već prethodnostvorili. Vidimo ono što želimo vidjeti.   

Fotograf ih portretira suosjećajno, ali bezsentimentalnog heroiziranja. Umjesto toga gledateljima ostavlja mogućnost da na trenzastanu, iščitaju im iz lica tragove života i otkriju detalje.   Nihad Nino Pušija portretira ljude. Transvestite, Rome,izbjeglice, fiktivne kriminalce. Svi su oni rubne figure društva koje sa njihovimfotografom povezuje zajednička potraga za domovinom i identitetom.   Biti prihvaćen je dug put, ali na njemu nikada nismosami.   

ŽIVOTOPIS

Nihad Nino Pušija, rođen 1. prosinca 1965. godine u Sarajevu, Bosna iHercegovina   1985. volontira kao fotoreporter i fotoilustrator u “Oslobođenju“, Sarajevo   1988. slobodni fotograf za „Oslobođenje“ i druge dnevnenovine u zemlji i inozemstvu  1989. povremene fotoreportaže za „Independent“, London   1990/92. boravi u SAD, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Engleskoj iNjemačkoj, gdje sudjeluje u fotoprojektima i fotostudijama   Živi i radi na 47 Reichenberger Strasse, 10999 Berlin     

FOTOSERIJE

1.Život izbjeglica i prognanih iz BIH u Njemačkoj, 42 fotografije,40×30 cm na brom-srebrnom papiru  2. „Ave Maria“, „San u hamburškoj luci“ serijapronađenih motiva (predmeta), 40 fotografija, 30×24 cm na brom-srebrnom papiru  3. Noćni život homo i transseksualaca u Berlinu, različiti formati  4. „Komparsen“ / „Statisti“, portreti statistaigranog filma „Mannerpension“ (Muški pansion),32 fotografije 90×60 cm naIllford multigrade plastificiranom papiru  5. Život Roma iz BIH u Berlinu i Njemačkoj, različiti formati    

IZLOŽBE

1992. -“Iz pakla u nepoznato“, u preko dvadeset gradovaBerlin, Hamburg, Brelefeld,  Kšln, Kiel, L¼beck  1993. -“U bijegu“, fotografije i sjećanja, organizatorRathaus Wedding, Berlin  -“Strano – Framed Obcy“, foto izložba i performance, organizator „Aliens with us“ i Kulturant Kreuzberg, Berlin  1994. -“Dolazak u nepoznato“, fotografijebosanskohercegovačkih izbjeglica u Berlinu,  Theatar am Halleschen Ufer, Berlin  -“Ave Maria“, Galerija Franz Mehring, Berlin  -voditelj i organizator projekta Kiklop-Foto-Fabrike s podrškom  Dezentrale Kulturarbeit Kreuzberg, Berlin  -“Raumeroberung“ („Osvajanje prostora“) izložba Kiklop Foto Fabrike u Sud-Ost-Europe-Kulturzentrum, Berlin  1995. -“Izbjeglice iz Bosne“, fotografije, organizator RathausBelzig, Belzig  -“Kraljice“ Galerija „Blumenbinderei“, Berlin  1996. -Izložba izabranih fotografija djece bosanskih izbjeglica, GripsTheater, Berlin -“Duldung“, „Status trpljenja“, skupna izložba  Kiklop Foto Fabrike u Galeriji NGBK, Berlin  -“Statisti“, 1. dio izložbe „Konstruktion des Raumes“, Brotfabrik Galeri  1997. -“Statisti, Galerija „Miroslav Kraljević, Zagreb   

SKUPNE IZLOŽBE

1994. – „Hotel Europa“, zajednička izložba „Rat uEuropi“, Artists Klub Mšwe, Berlin  – „Hotel Europa“, fotobijenale u Rotterdamu, Nizozemska   

ČLANSTVA

1991. ULUPUBIH udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH  1992. NGBK, Berlin (Neue Gesellschalt fur Bardende Kunst)  1995. BBK, Berlin (Bundesverband Bidender Kunstler)