Organ Vida Off godina: Anni Puolakka, Tarren Johnson & Joel Cocks

Nakon uspješno završenog 12. festivalskog izdanja Organa Vida, predstavljamo program treće festivalske off godine u kojoj nastavljamo istraživati eksperimentalne umjetničke prakse koje, koristeći različite tehnologije i medije, otvaraju prostor za nova tumačenja i dublje razumijevanje uloge slike.

Ovogodišnji program posvećen je promišljanju proširenog filma, odnosno istraživanju izlagačkog potencijala pokretne slike u izložbenom kontekstu. Pozvani umjetnici_e — Anni Puolakka, Tarren Johnson i Joel Cocks — polaze od postojećih audiovizualnih radova te ih u komunikaciji s drugim medijima — tekstom, izvedbom i instalacijom — proširuju u galerijski prostor. Autori_ce se pritom svjesno poigravaju s lo-fi estetikom i autofikcijom te postaju likovi svojih komično zamršenih i pomaknutih narativa. Banalne životne situacije i svakodnevna iskustva tu poprimaju začudne dimenzije ili zadobivaju nadnaravne i fantastične karakteristike. U Galeriji Miroslav Kraljević predstavit ćemo izložbu recentnih video radova Anni Poulakke te izvedbu/instalaciju Tarren Johnson i Joela Cocksa.

ANNI PUOLAKKA: HEART MILK
8-ica /
26.09. u 20h
[Izložba ostaje otvorena do 30.09.]

Radovi finsk_e umjetni_ce Anni Poulakke nastaju na razmeđi autobiografije i fikcije, a temelje se na nje_zinim zapažanjima, iskustvima ili fantazijama kroz koje preispituje odnos čovjeka, drugih živih organizama i okoliša. Protagonisti Puolakkinih video radova najčešće su antropomorfizirani sisavci, paraziti ili drugi predatorski organizmi koje utjelovljuje ili kojima glas daje sam_a autor_ica. Izvrtanjem uloga karakterističnih za jednu vrstu ili fetišizacijom ponašanja koje različite vrste dijele, umjetni_ca nastoji otvoriti nove perspektive koje imaju potencijal destabilizirati postojeće hijerarhije među različitim živim organizmima.

Izložba Heart Milk obuhvaća instalaciju koja počiva na tri video rada „Milk Park“, „From the Heart“ i „Diamond Belly“. Polazeći od doslovnog čina dojenja i kolektivne nelagode koju ono uobičajeno izaziva kada se odvija u javnom prostoru („Milk Park“), u radovima „From the Heart“ i „Diamond Belly“ umjetni_ca proširuje istraživanje odnosa crpenja i tjelesnosti. U radu „From the Heart“ donosi tako perspektivu entuzijastičnog srčanog parazita, dok u radu „Diamond Belly“ svoje tijelo prepušta na milost i nemilost krvožednim komarcima.

Anni Puolakka je umjetni_ca koj_a živi i radi u Helsinkiju. Nje_zini radovi poigravaju se s mogućnostima i ograničenjima ljudi u potrazi za smislenim povezivanjem s drugim bićima i materijalima. U svojim izvedbama, video radovima, instalacijama, crtežima i tekstovima, Puolakka dokumentarne materijale uvezuje u fikcionalne svjetove, a pritom eksperimentira s kazališnim i filmskim tradicijama, kao i drugim suvremenim umjetničkim metodologijama. Nje_zini radovi nedavno su prikazani na izložbi ARS22 u Muzeju suvremene umjetnosti Kiasma (Helsinki), Muzeju Eye Film (Amsterdam), Baltičkom trijenaleu 14 (Vilnius) i BOZAR (Bruxelles). Dobitnica je nagrade Finnish State Art Prize u 2022. godini.

TARREN JOHNSON & JOEL COCKS: KORNELIJINA SOBA
GMK / 26.09. u 20h

Dramski tekst: Tarren Johnson i Joel Cocks
Izvedba: Medhi Hamadouchi i Salber Lee Williams

Ulaz je slobodan i prethodna najava nije potrebna.

„Kornelijina soba“ osebujna je interpretacija komedije konverzacije. Smještena u interijer koji podjednako nalikuje srednjovjekovnoj odaji i tipičnoj dnevnoj sobi iz američkog predgrađa, izvedba uvjerljivo dočarava i uzvišenost dvora i ležernost srednjoklasnog životnog prostora. Radnja prati Ivorove upitno uspješne pokušaje artikulacije osjećaja prema opravdano skeptičnoj Korneliji. Jesu li Ivorova neispunjena obećanja i neostvarene zakletve samo nesretni nesporazumi koji će se s vremenom otpisati kao nespretan početak jedne velike ljubavne priče ili su pak njegove grandiozne ljubavne projekcije problem kojom bi se trebao pozabaviti na psihoterapiji? Preostaje nam vidjeti! Proces rada na izvedbi „Kornelijine sobe“ postat će dio finalne verzije šeste epizode serijala Dripfeed-a pod nazivom „Liminalni Banket“.

Dripfeed.tv (2018 – danas) je naziv izvedbene prakse i video serijala Tarren Johnson i Joela Cocksa u kojem oni scenarističke fragmente ili kostimografiju koriste kao poticaj za ulazak u dijalog s neposrednom okolinom. Često se radi o nerežiranim situacijama zabilježenima na javnim mjestima različitim medijima, pri čemu se tekst koristi kao pokretač trenutnih transformacija i interakcija. Epizode karakterizira slojevita, fragmentirana i repetitivna montaža, izvanprizorna naracija koja se stapa s prizornim dijalozima te ponavljanje istih replika od strane više likova.
_______________________________________

Kustosi_ce: Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Lea Vene
Dizajn: Alma Šavar
Tehnička podrška: Marin Kovačević
Fotografija: Ive Trojanović

Program podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu i civilno društvo