DDZ 2018: SUSJEDSTVO – DOKUFIKCIJSKI STORYBOARD

Izložba “Susjedstvo: dokufikcijski storyboard” nastavak je radionice održane u okviru festivala Dizajn distrikt Zagreb 2017, iz koje su proizašla četiri dokufikcijska narativa u različitim audiovizualnim formatima. Izloženi radovi suprotstavljaju se simplicističkoj logici brendiranja, a obuhvat Dizajn distrikta (dio grada uokviren Draškovićevom, Vlaškom, Držićevom i Zvonimirovom ulicom) oslikavaju kao polje različitih, često nepomirljivih paradigmi, kao življen prostor u kojem se miješaju faktografija i fikcija.

Autori radova: Inesa Antić, Dafne Berc, Nikolina Fužul, Nina Gojić, Lana Harjaček, Ana Jelušić, Ena Jurov, Ana Labudović, Nikolina Rafaj, Dino Belamarić, Lovro Japundžić

Inicijatori projekta: Antigentrikacijska redakcija (Dafne Berc, Dino Belamarić, Bojan Mucko)

Organizacija radionice: Antigentrikacijska redakcija & Nina Gojić

O gentrifikaciji i antigentrifikaciji

Proces urbanističke revitalizacije dijela grada generalno bi trebao potaknuti pozitivne posljedice, ali ukoliko nije adekvatno osmišljen, nadziran i usmjeravan, taj proces može postati i društveno-prostorno destruktivan. Negativni efekti se u značajnoj mjeri podjednako tiču i kulturne produkcije i “kreativnog” sektora jer upravo navedeni sadržaji često služe kao pojačivači špekulantskog podizanja cijene i najma nekretnina na tržištu.

Porast cijena utječe prvenstveno na one skupine stanovništva slabijeg imovinskog statusa koje, radi povišenih troškova života, osjećaju efekte društvenog isključivanja i opadanje kvalitete života. Iako djelatnici kvartovskih kreativnih i kulturnih ekonomija aktivno sudjeluju u procesu, on ih pogađa jednako kao i ostale skupine stanovništva u predmetnom susjedstvu. Direktne posljedice su osiromašen društveni krajolik i pripadajući kulturni teritorij te postepen nestanak svih nekomercijalnih aktivnosti.

Naziv “Dizajn distrikt Zagreb”, osim festivala, označava i dio grada koji prije i nakon festivala, privremeno ili trajno koriste brojni svakodnevni protagonisti, stanari, podstanari, strateške institucije, neformalne građanske inicijative, udruge građana…

U pripremnoj fazi radionice održane u lipnju 2017. godine, izrađena je mentalna mapa kvarta kojom je navedeni prostorni obuhvat slojevito prikazan iz različitih korisničkih perspektiva. Ta hibridna, sintetska mapa tijekom radionice poslužila je kao podloga za interdisciplinarni narativni eksperiment u kojem je sudjelovalo 12 mladih profesionalaca i studenata iz područja arhitekture, dizajna, dramaturgije, kulturne antropologije, novih medija i sociologije.

Narative artikulirane u raznim medijima objedinjuje kritička perspektiva temeljena na selektivnom, paralelnom iščitavanju povijesnih taloga i recentnih, revitalizacijskih efekata festivalizacije susjedstva. Iako su četiri kreirana narativa na prvi pogled izrazito futuristička i žanrovski obojena u noir notu, oni istovremeno artikuliraju smjernice za diskusiju. Sadržaj diskusije postaje promišljanje o mogućnostima suprotstavljanja negativnim posljedicama postojećih gentrifikacijskih procesa, primjenjivo i u susjedstvu i na drugim gentrifikacijom zahvaćenim područjima.

Dafne Berc, Dino Belamarić i Bojan Mucko

– – –

 

Rosa

Inesa Antić i Nikolina Rafaj u suradnji s Draganom Đokićem (kamera) i Irmom Milović i Draženom Puklavec (naracija)
Audio-video SF esej inspiriran efektima lokalnih nekretninskih politika i deregulacijom komunalnog upravljanja. Lajtmotiv brižno održavanih ružičnjaka kao metafora prikrivanja socijalne nejednakosti u susjedstvu. Otpor.

Grofovo zlato

Nina Gojić, Ana Labudović i Lovro Japundžić
Fotostrip/instalacija o restituciji privatnog vlasništva na kvartovski način. Uslijed smještaja brojnih političkih entiteta u susjedstvo, nadzor pojačan. Evokacija lokalne urbane legende o uličnoj bandi koja je operirala na teritoriju kvarta.

Pogled na, pogled sa

Dafne Berc, Ena Jurov i Dino Belamarić
Niz vizualnih sekvenci o medijskoj manipulativnosti i stereotipizaciji stila života djelatnika u kreativnim i kulturnim ekonomijama. Neboderi susjedstva kroz odnos promatračke i korisničke perspektive.

Hotel INA

Nikolina Fužul, Lana Harjaček i Ana Jelušić
Serija fikcijskog oglasnog materijala u miješanim medijima s referencama na svakodnevne oglašivačke forme. Reaktivni medij kritike nekontroliranog rasta cijena i najma nekretnina u susjedstvu. Distopijski scenarij.

– – –

 

Otvorenje izložbe:

petak 8. lipnja 2018. u 20 h

Galerija GMK, Šubićeva 29, Zagreb

Izložba je otvorena od 8. do 16. lipnja 2018.

Radno vrijeme galerije:

utorak-petak 12-19 h

subota 11-13 h