Tara Beata Racz: ART TERAPIJA

Ciklus besplatnih kreativnih radionica art terapije usmjeren je prema promoviranju važnosti mentalnog zdravlja, razumijevanju nas samih te razvoju stabilnog, solidarnog i senzibilnog odnosa prema ostalima u zajednici. Ovaj se projekt dotiče osnove za uspješno uzajamlje kao osnove uspješnog nošenja sa svakodnevnicom te se očituje u razvoju otvorenog i pozitivnog stava u poimanju sebe i svoje okoline. 

Voditeljica radionice je Tara Beata Racz, magistra psihologije i akademska slikarica sa završenom edukacijom i iskustvom u provođenju art terapije te sa snažnim senzibilitetom i znanjem kojim može konstruktivno pridonijeti podizanju svijesti o mentalnom zdravlju. Nadalje, neposredno uključivanje u radionice jedna je od provjerenih metoda aktivnog učenja stoga ovaj ciklus radionica utjelovljuje horizontalne metode edukacije i rada.

Terapija umjetnošću u sebi integrira ekspresivne karakteristike umjetnosti i eksplorativne karakteristike psihoterapije. Naglasak je na stvaralačkom procesu i umjetničkom predmetu kao sredstvima izražavanja i komunikacije koji zajedno s terapeutom i klijentom čine dinamičku prostornu trijadu. Tehnike se temelje na činjenici da je slika u bližem kontaktu s nesvjesnim te da čovjekove misli i osjećaji koji dolaze iz nesvjesnog puno prije nalaze svoj izraz u slikama nego riječima.

Cilj ovih radionica je da se umjetničkim i kreativnim aktivnostima pomogne pojedincu da se prilagodi izazovima u svojoj okolini, da potakne samorazumijevanje, da razvija empatiju i suosjećanje te da poboljša kvalitetu života.

Ovaj ciklus radionica zamišljen je u obliku kreativnih likovnih radionice u ukupnom trajanju od mjesec dana. Održavale bi se jednom tjedno u trajanju od 2 sata (120 minuta) u prostoru Galerije Miroslav Kraljević na adresi Šubićeva 29. Ukoliko će vrijeme dopuštati, dio radionica bit će na otvorenom – u prostoru parka kralja Petra Krešimira IV o čemu će polaznici biti pravodobno obavješteni.

Radionice su namijenjene svim zainteresiranim pojedincima, u potpunosti su besplatne, no poseban je fokus na mlađim odraslim osobama kao i osobama koje u svojoj neposrednoj blizini (obitelji, prijatelji) imaju osobu koja se susreće s preprekama po pitanju mentalnog zdravlja.

1. RADIONICA
Na prvoj radionici naglasak će biti na upoznavanju i predstavljanju sebe. Svaka osoba će napraviti jednu malu skulpturu od gline koja ju predstavlja u ovdje i sada. Skulpturu će potom bojati temperama i smjestiti negdje u prostor. Na taj način će svaka skulptura pronaći svoje mjesto i to mjesto će poslužiti kao polazna točka za kretanje, razgledavanje i upoznavanje drugih skulptura. Kroz dijalog, kreaciju i suradnju povezat će se sa svojim autentičnim željama i potrebama te se međusobno upoznati, zbližiti i vježbati svoje samopoimanje i samopredstavljanje.

2. RADIONICA
Na drugoj radionici polaznici će najprije istražiti prostor parka kroz pokret i vođeno opuštanje. Fokus će biti na tome kako se osjećaju u svojem tijelu. Aktivirat ćemo sva osjetila i istraživati svoju okolinu kroz vid, dodir, njuh i sluh. Zatim će fokus prebaciti s prirode na ljude oko sebe, s jedne strane druge polaznike radionice, a s druge strane slučajne prolaznike. Kroz niz postavljenih pitanja ulazit će u međusobne interakcije i na taj način se bolje povezati, ali i izaći iz svoje zone komfora. Nakon završene aktivnosti u pokretu svaki polaznik će napisati pismo upućeno sebi. Poticat će ih se da se autentično izraze i pišu bez cenzure. Na kraju radionice svatko će trebati pronaći jednu osobu kojoj će pročitati svoje pismo.

3. RADIONICA
Na trećoj radionici istraživat će se grupna dinamika i otkrivat ćemo koje sve uloge zauzimamo u grupi. Svi će polaznici biti podijeljeni u četiri grupe, a zadatak svake grupe će biti da kreativno ukrase jedno stablo u parku i naprave prostornu umjetničku instalaciju. Trebat će kao grupa osmisliti ideju što žele prikazati i zatim e ju trebati realizirati. U procesu će se gledati koju ulogu pojedinci zauzimaju u grupi. Tko će preuzeti inicijativu oko ideje i postati vođom grupe? Tko će sve biti zadužen za izvedbu ideje? A tko će koordinirati sve aktivnosti? Hoće li te uloge biti fiksne ili će se mijenjati tijekom procesa? Na kraju će svaka grupa predstaviti svoju umjetničku instalaciju i opisati proces njene izrade.

4. RADIONICA
Na zadnjoj radionici polaznici će se upustiti u izradu zajedničke slike. Slikat će na velikom papiru postavljenom na podu s raznim crtačkim i slikarskim materijalima. Kao grupa će se dogovoriti što žele prikazati i to će predstavljati sliku njihove grupe. Ideja je prisjetiti se aktivnosti iz djetinjstva kad smo kao djeca crtali kredama po podu i tako se opuštali i zabavljali. 

__

Prva radionica održala bi se u subotu 06.05.2023. u 16h. 
Ostale radionice bit će: 13.05., 27.05. I 03.06.2023. od 16 – 18h

Molimo sve zainteresirane da se prijave na e-mail: info@g-mk.hr ili porukom na 0918831721. Možete se prijaviti na sve četiri radionice ili pojedinačno. Također sva dodatna pitanja slobodno pošaljite na e-mail: info@g-mk.hr. 

__

Tara Beata Racz je diplomirana psihologinja i akademska slikarica. Završila je edukaciju iz Kliničke ekspresivne art terapije kod izraelskog art terapeuta i psihologa Avija Goren Bara. Dosad je vodila niz psihološko-kreativnih radionica i art terapijskih grupa s raznim populacijama. Volontirala je u Klubu pacijenata Zajedno u Psihijatrijskog bolnici Sv. Ivan gdje je stekla iskustvo rada s osobama koje imaju anksiozne smetnje, poremećaje raspoloženja, poremećaje ličnosti i psihoze. Također, radila je psihološko kreativne radionice s osobama koje imaju intelektualne teškoće te s osobama koje boluju od cerebralne paralize. Surađuje s Centrom za Kulturu Trešnjevka, Centrom za rehabilitaciju Orlovac i Galerijom Miroslav Kraljević. U Umjetničkoj organizaciji Nahero voditeljica je projekta Svi smo mi Nahero. Trenutno provodi radionice art terapije za mlade i odrasle s ciljem održavanja mentalne higijene, poticanja kreativnosti i osobnog rasta i razvoja.


Izlagala na nekoliko skupnih izložbi od kojih se ističu Koloristički dijalozi u Galeriji Forum (2018), Oni odlaze u Glipototeci HAZU (2019), 5. bijenale slikarstva u HDLU (2019), 6. bijenalu slikarstva (2021), Festival svjetske književnosti u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ (2019), InFLUence u Kulturnom centru Travno (2020), One su tu u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ (2020), Situacija u Galeriji Forum (2020) te na samostalnim izložbama u Knjižnici Marije Jurić Zagorke pod nazivom Psihonautika (2018), u Centru za mlade Bunker pod nazivom Prostor susreta (2020), u Galeriji Zlati Ajngel pod nazivom Transanimalia (2020), u Galeriji Šira pod nazivom Hibridi (2021). u Galeriji Jozo Kljaković pod nazivom Ples sa sjenama te u Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku pod nazivom Žabe (2021).
Na 5. bijenalu slikarstva dobila je HPB nagradu za mladog umjetnika.