Thomas Cap De Ville: INTERLOPE

Thomas Cap De Ville: INTERLOPE

OTVORENJE: 30/06 u 19h
TRAJANJE: 15/07 

[Radno vrijeme: Uto-Pet 14-20 / Sub: 10-15]

Od svojih mladenačkih dana Thomas Cap De Ville je sakupljao fotografije, crteže i razne objekte koje posljednjih godina organizira u seriju knjiga-objekata koje naziva „Psychophores“. One predstavljaju njegov osobni ali ujedno i generacijski arhiv koji pokriva dugi niz godina (1996.-2019.) pri čemu izbjegava jasne pokazatelje prolaska vremena ili vremenskih oznaka. Iz njih ne možemo iščitati neko konkretno događanje ili naraciju ali možemo lako uhvatiti sentiment. Kodovi generacije 90-ih i ranih 2000-ih isprepliću se s intimnim povijestima unutar kojih se pojavljuju priče o prijateljstvu, seksualnosti i porocima. Upoznajemo niz likova, većeg ili manjeg značaja za Thomasa, koji su bili dio kolektivnog suprostavljanja životu. Noćna lutanja i slatkoća otpuštanja kontrole obilježila su njegovu mladost. Njoj se ponovno vraća kroz minuciozno slaganje, interveniranje ali i manipuliranje ostatcima prošlog života. Umjetnik postaje svojevrsni dramaturg, možda i vlastiti terapeut, koji životne epizode reinterpretira u gustim slojevima papira i ljepljivih traka. Njegov rad lišen je srama i patvorenih emocija zadržavajući iskrenost i humor u odnosu prema sebi i svima ostalima koji su bili dio emocionalnog vrtloga odrastanja.

U GMK bit će predstavljene četiri knjige uz video rad „Nyctalotopes“. Naziv ovog rada na francuskom označava životinjsku sposobnost gledanja u mraku. Sirovi materijali izvučeni s umjetnikovog hard-diska montirani su u cjelinu punu začudnih, gorko-slatkih epizoda. Među njima se nalaze noćni rituali, besciljna lutanja, psihodelične vizije, ali i animirane ilustracije koje možemo promatrati kao proto-memove. Kaotičnost montaže prati jednako tako uznemirujuća zvučna komponenta niske kvalitete. U tretmanu videa koristi isti princip kao i u radu s knjigama prezentirajući nam tragove i fragmente nauštrb potencijalne naracije. Rad Thomasa Cap De Villea paralelno je slavljenje života kojem više ne pripada i vlastite pozicije u sadašnjosti. Posvetu životu na rubu prati zadovoljstvo činjenicom da je na kraju ipak sve ispalo ok.

Biografija:
Thomas Cap de Ville (1978., Rochefort, Francuska), živi i radi u Parizu. Dijete je devedesetih i ranih dvijetisućitih. Thomas u svom radu inspiraciju nalazi u unutarnjim svjetovima te prikuplja predmete i opsesije kako bi kroz vlastito svjedočanstvo odao počast adolescenciji i kontrakulturi. Thomas Cap de Ville s radom je počeo u području mode te stvarao videa u suradnji s raznim glazbenicima poput La Chattea. Njegov je rad tada bio dio kolektivnih projekata poput onog u Muzeju suvremene umjetnosti Cartier (2011., Pariz). Svoje je prve samostalne radove postavio u Goswell Roadu 2017. i 2019., a 2020. pozvan je na rezidenciju u Confort Moderne (u Poitiersu) gdje predstavlja svoju prvu institucionalnu izložbu pod vodstvom kustosa Yanna Chevaliera.

Kustos: Lovro Japundžić
Dizajn postava: Ena Čuček
Dizajn: Alma Šavar
Odnosi s javnošću: Inesa Antić
Prijevod: Petra Lučić
Hospitality: Margareta Šarkanji
Tehnička podrška: Marin Kovačević

Program podržavaju: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba, Turistička zajednica grada Zagreba

Rad GMK podržava Zaklada Kultura nova.