Tranzijentna rupa (Varijacije) VIII

Tranzijentna rupa (Varijacije) VII

6.-13. 10. 2018.

Galerija Miroslav Kraljevic (G-MK)
Šubićeva 29 – 10000 Zagreb 

Prilog izložbi dali:
Atzgerei Productions, Arnold Berger, Vitar Drinkovic, Sophie Dvořák, Alexander Felch/Aisek Ifraimov, Hrvoje Hiršl, Christoph Hoeschele, Harald Hund, Ana Muscet, Vladimir Novak, Anja Nowak, Jaysha Obispo, Predrag Pavic, Jeroen van Amelsvoort, Anna Vasof, Stefan Voglsinger, Jan Vormann, David Wauters, Hui Ye i ostali.

Otvorenje: 6.10.2018, 19h

Uvod:

Istraživanje tranzijentnih rupa – Nestacionarnost kao umjetnički koncept / kao znanstvena partikularnost

 

Performansi UŽIVO:

 

T_A-Z (A)

Paul Gründorfer koristi postupke koji se oslanjaju na procesualnost kao metodu istraživanja zvučnih svjetova i reallizaciju prostorno specifičnih (site specific) instalacija. Umjetnik razvija zvučne sisteme u stvarnom vremenu koji su autonomni u odnosu na prostornu konstelaciju, ili pak reagiraju u odnosu na to kakva je konstelacija. Proučavajući susrete i odnose analognog i digitalnog, strukturiranih i improviziranih elemenata, njegov se rad usredotočava na apstraktnu pojavnost zvuka i njegov fizički učinak. Gründorfer u  umjetničkom radu istražuje varijabilne veze među odašiljateljsko-primateljskim mrežama, što mu služi kao konceptualni okvir za eksperimentiranje sa zvukom i postupkom prijenosa informacija. 

http://tricx.net/

 

Tin Dožić (HR) – U/kroz prazne prostore

Zvučni performans za zvukove koji ne vibriraju kroz zrak i one na koje utječe oblik praznog prostora koji ih okružuje.

Elektromagnetske emisije, miksanje bez inputa, prethodno pojačani šum te fizičko filtriranje stvaraju teksture i šumove koji vibriraju kroz prostor.  

Tin Dožić (1989.) završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te Akademiju likovnih umjetnosti, smjer Novi mediji, također u Zagrebu. Medij zvuka je polazište za njegovu umjetničku praksu, a polje njegove djelatnosti uključuje multimediju, snimanje van studija, radio, eksperimentalnu muziku, djela u javnom prostoru i instalacije. Radovi mu se baziraju na istraživanju medija kroz praksu razvoja vlastitih električnih instrumenata, aproprijaciju zastarjelih tehnologija te reciklažu. Trenutne teme interesa su mu medijska arheologija, antropocen te DIY kultura.

 

DJ: Soziale Plastik Beuys (A)

 

Kustosi: Alexander Felch i Hrvoje Hiršl

 

O projektu:

Istraživanje tranzijentnih rupa (ITR) je hibridni kustosko-umjetnički projekt i simpozij, koji je u ljeto 2017. godine započeo bečki umjetnik i kustos Alexander Flech. Naziv projekta odnosi se na koncept za multimedijsko umjetničko djelo koje, zapravo govoreći, ne može biti materijalno ostvareno pošto se samo bavi temom pomične praznine – tranzijentnom rupom.  

Uzduž i porijeko poda bijele, trodimenzionalne sobe mala crna rupa konstantno se i nasumično giba. Rupa je istovremeno tamo i nije tamo. Portal je koji vodi nikud. No je li zaista tako? Ne vodi li možda ka transcendeciji, drugoj realnosti, ili se možda pak radi o tome da je naša stvarnost shvatljiva isključivo kroz ovakvo liminalno iskustvo ničega?

 

Unatoč tome što je ovaj koncept lako razumljiv, nemoguće ga je reprezentirati u stvarnosti. Ne postoji način na koji bi se prikazala prava rupa koja se miče kroz prostorvrijeme, ako isključimo virtualne digitalne simulacije.
https://www.youtube.com/watch?v=bbFzbsy3pxE

Sudionici projekta Tranzijentna rupa (Varijacije) pozvani su stoga da ponude vlastitu interpretaciju ovog problema te da razviju sredstva za reprezentaciju, bilo umjetničkim ili znanstvenim postupkom, procesa koji se ne mogu prikazati u stvarnosti. Cilj projekta, naravno, nije da razriješi ovaj egzistencijalni paradoks nego da isprovocira refleksiju spomenute teme iz kuta više disciplina te različitih perspektiva, koje se bave istraživanjem limita reprezentacije.

Razni odgovori na problematiku ITR bit će sakupljeni i zajedno prezentirani, što samo po sebi predstavlja razmatranje granice između umjetnosti i znanosti, fantazije i realnosti.

(koncept: Alexander Felch)

 

 

Tranzijentna rupa (Varijacije):

Projekt se javlja – baš kao i tranzijentna rupa sama – u raznim gradovima, ostvarujući se u različitim formatima, praćen predavanjima, razgovorima i (zvučnim) performansima.

TH (V) I: Zentrale Vienna (A) – 10/17 – group show / performances
TH (V) II: Geek Picnic Krasnodar (RF) – 09/17 – performative lecture
TH (V) III: Arebyte Gallery London (UK) – 04/18 – performative lecture
TH (V) IV: fp24 Antwerp (BEL) – 06/18 – group show / sound performance
TH (V) V: spektrum Berlin (D) – 07/18 – sound performances / group show
TH (V) VI: depot St. Petersburg (RF) – 07/16 – artist talk
TH (V) VII: Zentrale Vienna (A) – 09/18
TV (V) VIII: Galerija Miroslav Kraljevic (G-MK) (HR) – 10/18 – group show / sound performances / performative lecture

slijede:
TH (V) IX: tba Paris – screening – 11/18
TH (V) X: Furtherfield London – group show / sound performances / locative media game / panel – 11/18

https://www.facebook.com/transienthole
http://www.alexanderfelch.net
http://www.g-mk.hr/en/home/

Ostvareno uz pomoć Federalnog kabineta Austrije za umjetnost i kulturu
– te uz pomoć mojih prijatelja.