POZIV NA SUDJELOVANJE U REALIZACIJI UMJETNIČKOG RADA

Marlen Ban, autorica rada NO MORE I’M SORRY, bavi se problematikom romantičnih odnosa. Propituje kako društvo utječe na romantične veze, traženje partnera, kakva se očekivanja nameću tijekom upoznavanja i stupanja u zajednicu s drugom osobom. S obzirom da se stereotipno žene češće stigmatizira kada su same, umjetnica polazi od svog iskustva i kritički promišljadruštveni pritisak te vlastiti odgovor na isti.

Kako je riječ o relativno često prisutnoj pojavi umjetnica ovim putem poziva žene koje su se susrele s nekim oblikom stigmatizacije zbog osobnih odluka stupanja ili ne stupanja u romantični odnos da sudjeluju na radionici vezenja. Oslanjajući sena tradicionalnu komponentu veza kao ženskog ručnog rada i mjesta ženskog druženja umjetnica koristi vez kako bi povezala žene različitih iskustava, kreirala sigurno mjesto dijaloga i razmjene te formirala prostor prihvaćanja i solidarnosti.

Tijekom nekoliko termina, subotama i nedjeljama poslijepodne u rujnu i listopadu zainteresirane sudionice sudjelovati će u kokreiranju rada: bijelog baldahina izvezenog tekstom. Tekst će također biti izvezen bijelom bojom koju umjetnica u radutretira kao simbol validnosti različitih iskustava. Bijela koja se prelijeva tek u teksturama upućuje na sveprisutnu, aliučestalo javno ignoriranu temu društvenog očekivanja da kao žene ne budemo same. S druge strane bijela ostavlja i mogućnost nove stranice – novog početka u kojem je odabir samoće jednako vrijedan kao i bivanje u partnerskom odnosu.

Pojedina radionica će trajati 90 minuta, a umjetica će polaznice upoznati s osnovama veza te počevši od sebe otvoriti, ako sesudionice osjećaju spremnima, prostor za razmjenu iskustava. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a sav materijal je osiguran. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje, a možete prisustvovati i na više termina.

Datumi radionica:

  • Rujan: 16., 23.
  • Listopad: 7., 8., 14., 15., 21., 28.

Vrijeme: Svaka radionica će trajati 90 minuta, od 16-18h

Finalni rezultat biti će izložen u studenom 2023. godine u izložbenom prostoru 8ica – GMK.

Program podržava Gradski ured za kulturu, civilna društva, međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova.