Mia Štark: I BIT ĆU OVDJE DA VAM POMOGNEM | WALDEINSAMKEIT

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Mije Štark, koja će se održati 4. travnja u 19 sati. Otvorenje uključuje radove I BIT ĆU OVDJE DA VAM POMOGNEM i instalaciju WALDEINSAMKEIT, gdje umjetnica nastavlja svoje istraživanje složenih veza između čovjeka, društva, medija i prirode.

U ovim radovima, Štark se dotiče pitanja prirodnosti komunikacije i utjecaja tehnologije, poput umjetne inteligencije, na percepciju stvarnosti. Završni događaj Otvorenog studija, u kojem je Mija sudjelovala i razvijala projekt, prelazi u interaktivnu izvedbu, gdje posjetitelji kroz format 1 na 1 i imersivnu instalaciju mogu istražiti osobni odnos prema tehnologiji i okolišu.

Izvedba se odvija na relaciji jedan na jedan s gledateljem, u prostoru Galerije Miroslav Kraljević. U maniri računalnog softvera Mia Štark izgovara upute za povezivanje pojedinca sa vlastitim osjetilima vida, sluha, njuha, okusa i dodira te ga pritom suptilno uvodi u vlastita ispitivanja odnosa pojedinca sa strojem. Taj stroj najviše nalikuje umjetno inteligentnom ChatGPT-u. (…) Kroz video instalaciju “Waldeinsamkeit“, Štark nas ponovno potiče na autorefleksivan susret sa samim sobom (i pikseliziranom prirodom).

Iz predgovora Kristine Marić Lozušić

Posjetitelji su pozvani da rezerviraju svoj termin za izvedbu putem online obrasca: https://forms.gle/bauMv7VzYnLgNpGU6

Galerija će biti otvorena za posjete instalaciji WALDEINSAMKEIT svakodnevno od 12 do 15:15 sati, u razdoblju od 4. do 14. travnja.

Program se odvija na engleskom jeziku.


Ideja, postav, izvedba: Mia Štark
Dramaturgija: Jasna Jasna Žmak
Izrada instalacijskog paviljona: Jakov Habjan
Video mapiranje: Kris Komljenović
Dizajn zvuka: Ivona Eterović
Kamera i montaža: Ivan Tripar, Mia Štark
Autorica predgovora: Kristina Marić Lozušić
Kustosica: Maja Pavlinić
Koprodukcija: GMK, Centar za dramske umjetnosti
Zahvale: Maja Pavlinić, Ivan Tripar, K-zona, prostor 16-ica, Kristina Marić Lozušić, Dora Kokolj, Matija Kralj Štefanić, Damir Bralić


Rad “I don’t have personal experiences or emotions, but I am here to assist you / I BIT ĆU OVDJE DA VAM POMOGNEM” financijski je podržan od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Rad “Waldeinsamkeit” financijski je podržao gradski ured za kulturu Grada Zagreba.