Otvoreni studio – Dina Karadžić

Otvoreni studio prostor Galerije Miroslav Kraljević pretvara u radni umjesto reprezentacijski prostor čime naglašava procesualne i istraživačke aspekte pojedinog projekta. Prvi Otvoreni studio u 2015. godini ugošćuje net.cube projekt koji na istraživačkoj, edukacijskoj i produkcijskoj razini obrađuje područje internetske umjetnosti. Stoga će prostor galerije postati prostor za rad i diskusiju umjetnice Dine Karadžić i kustosica Irene Borić, Martine Kontošić i Renate šparada. Format otvorenog studija predstavlja istraživačku fazu net.cube projekta koji sustavno prati i potiče umjetničko Internet stvaralaštvo unutar hrvatskog konteksta. Cilj je osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i razvoj domaćeg internetskog stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Tematski fokus je razgradnja digitalne “bijele kocke” i poticanje umjetničkih projekata koji se bave cyberspace-om kao prostorom reprezentacije. Povlačenjem analogije između „bijele kocke“ i cyperspace-a, net.cube analizira kako nevidljivi zidovi internetske galerije izloženim radovima daju dodanu vrijednost i preslikavaju autonomiju materijaliziranog prostora galerije. U okviru istraživačke faze, ostvarene sudjelovanjem u projektu Otvoreni studio, bit će predstavljen rad multimedijalne umjetnice Dine Karadžić.

Dina Karadžić je akademska kiparica čije istraživanje i stvaralaštvo se ne zaustavljaju na kiparstvu već se šire na područje novih medija i tehnologije. 

“Uz tradicionalne umjetničke tehnike (crtež, slika, fotografija, skulptura) i postupke iz područja primijenjenih umjetnosti, te čitav niz digitalnih alata, u svoj rad redovito implementiram postupak uočavanja i idealizacije greške, te eksperimenta i mapiranja vlastita promišljanja, što rezultira hibridima digitalnog i métiera, a u okviru vaninstitucionalnog virtualnog prostora; svojevrsnog protista svijeta umjetnosti. 

Racionalizirajući vlastitu ulogu u ustaljenim kulturnim modelima te njihovu potencijalnu (auto)opstrukciju, u potrazi sam za novim obrascima kulturnog djelovanja, koji češće uključuju direktno sudjelovanje u otvorenom prijenosu i stvaranju suvremenog kulturnog kapitala, negoli fizički (tržišni) objekt.

Postepeno napuštajući perspektivu akademizma, tražim vlastiti vokabular pri diskurzivnom i konstruktivnom pristupu virtualnom prostoru. Metoda koju koristim najčešće je transkripcija (doslovno-medijski, i razvojno-idejno), a vizualni kod kojemu težim često sadrži dijametralne suprotnosti koje u svojem međusobnom odnosu mogu indicirati koordinate ishodišta vlastite mikro-perspektive u sazviježđu suvremene kulture. Konstruirajući te virtualne habitate znaka, pokušavam premostiti enorman prostor između dva komplementa – tradicionalističkog reda i on-line kaosa.”

Dinin rad nastoji dokučiti granice između umjetnosti i besmisla, većinom producirajući inačicu internetske niskobudžetne umjetnosti, “iskušavajući krajnosti imaginacije i (re)produkcije, sirovosti i pedantnosti, gradnje i dezintegracije, spontanosti i kontrole”.

Unutar Otvorenog studija održava se čitalačka večer 11.02. u 18 h. 

Predstavljanje rada Dine Karadžić i net.cube projekta bit će 21.02. u 19 h.
radno vrijeme galerije za vrijeme Otvorenog studia: pon/uto/čet/pet/sub 14-20 

Kustosice – Irena Borić, Martina Kontošić, Renata šparada 

Projekt net.cube podržava Kultura nova.