Otvoreni studio: Toni Mijač – Granica filma

Aktualna epidemiološka situacija donijela je mnoštvo promjena, kako na poslovnom planu tako i u svakodnevnom životu. Novonastala situacija iznjedrila je intrigantna i polarizirajuća pitanja o pozitivnim i negativnim posljedicama prilagodbi kao i potencijalu održivosti tih prilagodbi.

Propitkujući ovu pojavu kroz vlastiti umjetnički izričaj (koji je djelomice vezan i uz filmsku umjetnost), umjetnik Toni Mijač započeo je eksperiment u alternativnim stvatralačkim metodama. Umjetnikovim riječima: „Od svih medija stvaranja koje sam upražnjavao, filmski format naoko se čini najviše pogođen ovom svojevrsnom blokadom s obzirom na to koliko se oslanja na timski rad.“ Fizička prisutnost, prostorno lokalizirana suradnja redatelja, glumaca, majstora tona, snimatelja, scenografa, itd., ključni je element u izgradnji narativa i povezivanja s publikom. Uz pomoć montaže i post-produkcije, opisana mreža gradivnih dijelova filmskog seta ključ je stvaranja zaokruženog igranog filma. Upute redatelja, pogled, govor tijela i glumačka improvizacija, srž su suradnje svih aktera, i kao takvi oni ispaštaju pod teretom nametnute prilagodbe s neprestanom mogućnosti nagle samoizolacije. U ovakvim restriktivnim uvjetima, evidentna je krhkost filma (posebice neovisne produkcije).

Ipak, prilagodljivost, kao odlika ljudskog roda inspirira potrebu za propitivanjem tih inicijalno teško premostivih barijera. Može li se nastaviti stvarati bez gubitka tečnosti i smislenosti priče, što se u uobičajenim uvjetima realizira u dijeljenom zajedničkom prostoru, interakcijama putem virtualnih platformi?

Tim koji će provesti ovaj eksperiment, sastavljen je od umjetnika u ulozi redatelja i montažera, scenarista te dvoje glumaca. Glumci će odigravati svoje uloge zasebno, koristeći vlastitu opremu u osobnim prostorima. Cilj projekta jest ostvariti uvjerljivu fabulu, smisleni dijalog i sveobuhvatno pripovijedanje okarakterizirano ritmom i dinamikom koja nalikuje konvencionalno snimljenom igranom filmu. Jednako tako, ovaj će se film pozabaviti uobičajenom filmskom metodologijom i omogućiti retroaktivnu refleksiju na utabane metodološke puteve filmskog stvaralaštva.

Važnost ovog projekta očituje se kroz činjenicu kako je pandemija po svojoj prirodi globalna, ali i nepredvidiva. Ispitivanje elastičnosti lokacijske ovisnosti nastanka filma potencijalno otvara nove mogućnosti, ali i drugačiju percepciju konvencija filmskog stvaralaštva u situacijama nametnute prostorne ograničenosti. Korištenjem globalizacijskih tehnologija povezivanja otvorit će se mogućnost pridruživanja eventualnom novorastućem žanru.

 

Otvoreni studio moći će se posjetiti u sljedećim terminima:

12.3. od 17 do 21h

19.3. od 17 do 21h

25.3. od 17 do 21h

 

Prvi termin poslužiti će kao uvod u istraživanje i predstavljanje koncepta filmskog stvaralaštva na daljinu. Toni Mijač je sudjelovao na virtualnoj rezidenciji u organizaciji Magic Carpets/ META Cultural Fundation u Rumunjskoj 2020. te je upravo metodologijom režije iz vlastitog doma, zajedno sa snimateljem na lokaciji stvorio dokumentarni film. Uz projekciju dokumentarnog filma, putem ZOOM platforme će se pridružiti i kustosica – organizatorica rumunjske rezidencije Raluca Elena Doroftei te snimatelj Vlad Dinu koji će također podijeliti svoja iskustva.

U druga dva termina publika će moći prisustvovati snimanju i režiji. Umjetnik – režiser će putem ZOOM platforme, uživo, iz prostora galerije, režirati snimanje koje se odvija u osobnim prostorima glumaca. Publika će svojim komentarima i neposrednom komunikacijom s umjetnikom – režiserom moći utjecati na eventualne promjene u samom procesu snimanja.

 

Projekcija završnog produkta odvit će se 27.3. u 19h

 

 

 

Program Otvoreni studio podržava Ministarstvo kulture i medija i Gradski ured za kulturu grada Zagreba.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i INA d.d.