Umjetnička rezidencija: Rose Velvet by ROSE kolektiv

ROSE kolektiv (fka VR kolektiv) kojeg čine Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut, bavi se istraživanjem digitalne sfere, kreirajući takozvanu virtualnu personu te se pomoću tehnologija umjetne inteligencije bavi propitivanjem algoritama i infrastrukturama online gradnje i adaptacije. Virtualna persona – Rose Velvet – emulira kolektiv: u sebi objedinjuje izgled, glas, karaktere, ponašanja i aktualnosti članova kolektiva.

Humanoidna u izgledu i djelovanju, Rose Velvet projicira emotivna i psihološka stanja kreatora, prenosi mišljenja o stvarnosti i svojom pojavnosti reprezentira amalgam ljudskog u virtualnom. Stvarajući Rose Velvet kolektiv se susreo s nizom tema otvorenih za raspravu koje su pratile relativno nagli skok u pojavi virtualnih persona kao relevantnih javnih figura. Ekstenzivnim istraživanjem kolektiv se susreo s pitanjima utjecajnosti virtualnih persona u kontekstu pojavnosti na društvenim mrežama, marketinga i komunikacijskih slojeva koje interakcija donosi. Nadalje postavilo se pitanje autentičnosti sadržaja kao i dosegu povezanosti s publikom. Persone poput Rose kombinacije su umjetne inteligencije, kompjuterski generiranih slika I marketinga. Strogo su kurirane i dizajnirane; ne stvaraju kontroverze, fleksibilne su, ne prolaze proces starenja niti se umaraju. Njihovu komunikaciju i pojavnost (trenutno) kreiraju kolektivi (ponekad I timovi) ljudi te se stoga postavlja pitanje suodnosa količine rada potrebnog za kreiranje i održavanje virtualne persone te kako se taj rad (a s njime i odgovornost u kreiranju sadržaja) vrednuje, a onda i plaća. Prirodan tijek ove net etnografije otvorio je i temu kontrole i monitoringa individualnog korisnika koji interaktira s virtualnom personom. 

Kako je Rose tek nedavno formirana, tijekom rezidencijalnog programa u GMK kolektiv se bavio ispitivanjem tehničkih mogućnosti pri stvaranju virtualne persone. Tako je kreiran njezin lik, glas i testirani elementi njezinog promišljanja. Tijekom prezentacije u GMK kolektiv će nas upoznati s dosadašnjim rezultatima u formi videa i online baze podataka koja je poslužila kao osnova za formiranje Rose. Jednako tako tijekom razvijanja Rose, kolektiv je aktivno eksperimentirao s mogućnostima njezinog odjeka u javnosti te se pozabavio spomenutim otvorenim pitanjima.Baza podataka će tijekom daljnjeg procesa rada rasti, a u sljedećim fazama anticipirana je transformacija Rose putem chatbota, web stranice i kao virtualne influencerice na društvenim mrežama. 


ROSE kolektiv grupa je 3 umjetnice/ka koja se bavi performansom i audiovizualnim instalacijama. Nastaje 2017. godine kada Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut upisuju Akademiju likovnih umjetnosti. Na završnoj izložbi odsjeka Novi mediji 2019. Godine izvode prvi zajednički performans koji se bavi improvizacijom i interakcijom live zvuka i slike unutar zatvorenog loopa. Kolektiv se od tada nastavlja baviti idejama komunikacije, kolaboracije i improvizacije kroz kolektivnu umjetničku ekspresiju. U galeriji CEKAO 2021. godine kolektiv izlaže site specific rad pod nazivom Working Spaces i u galeriji VN iste godine izvodi performans Speaking Spaces pod imenom VR kolektiv. U 2022. godini članovi kolektiva sudjeluju u grupnom performansu u sklopu programa Improspekcija, dok 2023. godine započinju istraživački projekt i rezidenciju u sklopu GMK gdje razvijaju koncept i provode istraživanje Rose Velvet – virtualnu personu koja je osmišljena kao starting point za daljnje istraživanje umjetnih inteligencija, algoritama i te infrastrukture na kojoj cijela online sfera počiva.