Prezentacija projekta Graditeljice maestrala

U okviru projekta Industrijska baština otoka Korčule 10.12.2020. u 18h će se održati online prezentacija projekta Graditeljice maestrala Dijane Protić. Projekt partnerski provode Galerija Miroslav Kraljević, Siva zona, Format C i Sintoment. Projekt će se u 2021. realizirati kao VR instalacija/izložba u GMK i kao dio izložbenog programa Sive Zone.
Projekt Industrijska baština otoka Korčule službeno je pokrenut 2014. godine u okviru udruge Siva zona u Korčuli. Projekt je zamišljen kao inkluzivna suradnička platforma, višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje objedinjuje interdisciplinarni kulturno-antropološki, etnografski, umjetnički i kustoski pristup, uključujući dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, institucijama, udrugama i inicijativama. Projekt je primarno fokusiran na prostor Vele Luke gdje su do sada kroz nekolicinu tekstova i umjetnički rad Božene Končić Badurine dobro obrađene tvornica za preradu i konzerviranje ribe Jadranka i tvornica limene ambalaže 8. mart.
Unazad tri godine naglasak je stavljen i na treći bitan case study brodogradilište Greben. Umjetničko istraživanje Dijane Protić tamo je započelo još 2017. godine s fokusom na ženske perspektive i iskustva rada u Grebenu, a kao okosnica istraživanja postavljena su kazivanja Lučanki/bivših radnica Grebena. Iako je inicijalna ideja bila istraživanje pretočiti u film, ubrzo se medij VR instalacije pokazao kao bitan novi element za produbljivanje teme i moguću interpretaciju „utišane„ ženske povijesti brodogradilišta. U suradnji s Martom Stražičić i Manjom Ristić projekt je dobio novu vizualnu i akustičnu dimenziju kojima se promišljaju i nove forme prezentacije industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja ključnog za (pre)ispisivanju službene i neslužbene lokalne povijesti. Ženski glas vodi nas kroz istraživanje apstrahiranog prostora Grebena. Njeno sjećanje objedinjuje nekolicinu životnih i profesionalni priča kazivačica/bivših radnica u Grebenu, s tim da je poseban naglasak stavljen na radu u tzv. plastici, ključnom pogonu gdje su dominantno radile žene. Osvještava se iznimno zdravstveno ranjiva i nezaštićena pozicija koju su žene tamo zauzimale. Istovremeno saznajemo o mikro iskustvima emancipacije i financijske samostalnosti koje su žene priskrbile radeći u Grebenu. Uz to aludira se na relevantnost ženskog kolektiva, kako u udruženom ženskom radu tako i međuljudskoj potpori koju takva zajednica stvara. (Lea Vene)
Prezentaciji projekta pristupite putem ove poveznice: https://talk.formatc.hr/
Partneri projekta / Project partners: Udruga Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnost, Sintoment- udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, Format C
Tehnička podrška / Technical support: Vedran Gligo, Format C
Voditeljice projekta Industrijska baština otoka Korčule / Industrial heritage of Korčula Island project leaders: Marija Borovičkić i Lea Vene
Kustosica / Curator: Lea Vene
Art direkcija, modeliranje i VR tehničar / Art director, modeler and VR technician: Marta Stražičić
Kompozicija zvuka / Sound composition: Manja Ristić
Glas naracije / Narration voice: Marija Borovičkić
Dizajn / Design: Andrija Mudnić
Projekt podržavaju / Project supported by: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,
Dubrovačko neretvanska županija