Otvoreni studio: Mia Štark

Sa zadovoljstvom otvaramo novo poglavlje u neiscrpnom kaleidoskopu umjetničkih istraživanja u Galeriji Miroslav Kraljević, dočekujući umjetnicu Miu Štark u našem dobropoznatom programu Otvorenog studija.

Intrigantni projekt pod radnim naslovom “I don’t have personal experiences or emotions, but I am here to assist you/I BIT ĆU OVDJE DA VAM POMOGNEM” obogaćuje našu paletu suvremenih istraživačkih praksi koje su duboko ukorijenjene u propitivanju granica između ljudskog iskustva i umjetne inteligencije.

Umjetničko polazište Mie Štark nalazi se u dijalogu s tehnologijom umjetne inteligencije, s modelom ChatGPT (Generative Pretrained Transformer). Fokusirajući se na njegove osobine – neprekidna pristojnost, naglašavanje ljudskog i neljudskog, nepredvidiva nekonzistentnost koja često rezultira lingvističkim greškama ili paradoksima – Štark će pokušati stvoriti intenzivan kontekst za duboko razumijevanje ovih sučelja.

Tijekom ove rezidencije, u suradnji s dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak, Mia će stvoriti temeljni tekst koji će poslužiti kao okosnica njenog projekta u istraživanju. Njena će umjetnička praksa, uronjena u kontekst ovog sučelja, razotkriti subtilnosti koje se skrivaju iza paradoksa, lingvističkih grešaka, repetitivnosti odgovora i prikaza empatije, kreirajući pri tome bogato tlo za razmatranje naše veze s tehnologijom i njenim utjecajem na našu svakodnevicu.

Mia Štark, rođena 1992. godine u Osijeku, istaknula se kao multidisciplinarna umjetnica koja prepliće forme suvremenog plesa, performansa, videa, crteža i grafike u svom opsežnom umjetničkom opusu. Diplomirala je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a svoj umjetnički identitet dalje oblikovala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Umjetnica s veseljem poziva sve zainteresirane da joj se putem Instagrama te da do kraja srpnja dođu u GMK na čašicu razgovora o projektu.

S visokom dozom iščekivanja pratimo ovu Štarkinu rezidenciju koja će zasigurno oblikovati novu stvaralačku paradigmu u Galeriji Miroslav Kraljević dok će kontemplirati i redefinirati odnos između čovjeka, umjetnosti i tehnologije. Bez sumnje, njeno istraživanje pružit će nam svježi, provokativan i duboko uvidljiv pogled u suvremeni krajolik umjetnosti.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i INA d.d.

Program Otvoreni studio podržava Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.