Zorka: stanica za odmor od odmora

Instalacija se bavi potezom od autobusnog okretišta iza Importanne centra, pa kroz pothodnik preko Tomislavca, Strossmayerovog trga i Zrinjevca sve do Trga bana Jelačića; potezom čiji je znatan segment najnapučeniji adventskim programom. Međutim, promatrani je potez u svojoj cjelini zapravo gradski pleksus važan za kontinuirano odvijanje vitalnih gradskih aktivnosti. To je i serija funkcionalnih gradskih praznina, nužna za održavanje javnih komunikacijskih tokova ključnih za Zagreb. 

S obzirom da je za vrijeme Adventa potez opterećen generičkim i uglavnom potrošačkim sadržajem, oblikovanim kao privremeni nadomjestak nedostataka stvarne kulturno-društvene ponude grada, karakteristične kvalitete pleksusa izmještaju se u galerijski prostor gdje se scenografskim postavom afirmira koncept gradske praznine. 

Stoga se u prostoru galerije nudi predah od Adventa, odmor od odmora, uvid u Zagreb kakav “božićni turisti” nemaju prilike vidjeti: karakteristična zagrebačka panorama unutar turističkog itinerera odterećena od turističkog sadržaja. 

Trajanje adventskog programa Zorka u galeriji podudara se s trajanjem manifestacije Advent u Zagrebu. Program u galeriji završava 28.12.2019. dok manifestacija Advent u Zagrebu traje sve do 07.01.2019. Radno vrijeme galerije za vrijeme trajanja izložbe je: uto-ned 16-20h 

—————————————— 

Autori – suradnici 

Kustosice: Ana Kovačić i Lea Vene

Arhitektura: Dafne Berc i Dino Belamarić

Kamera, video i montaža: Karla Jurić i Ive Trojanović

Zvuk i glazba: Konrad Mulvaj

Grafički dizajn i ilustracija: Ena Jurov

Postav: Jasna Čagalj

Komunikacija i promocija: Karla Andrić

Vizualizacije: Ana Kunst

Mobilijar: Mr and Mrs Asparagus

 Ovaj program u GMK financijski podržava Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Rad GMK podržava Foundation for arts initiatives, Zaklada Kultura Nova i INA d.d.