Art terapija u GMK

Ciklus kreativnih radionica art terapije usmjeren je prema promoviranju važnosti mentalnog zdravlja, razumijevanju nas samih te razvoju stabilnog, solidarnog i senzibilnog odnosa prema ostalima u zajednici. Ovaj se projekt dotiče osnove za uspješno uzajamlje kao osnove uspješnog nošenja sa svakodnevnicom te se očituje u razvoju otvorenog i pozitivnog stava u poimanju sebe i svoje okoline.

Voditeljica radionice je Tara Beata Racz, magistra psihologije i akademska slikarica sa završenom edukacijom i iskustvom u provođenju art terapije te sa snažnim senzibilitetom i znanjem kojim može konstruktivno pridonijeti podizanju svijesti o mentalnom zdravlju. Nadalje, neposredno uključivanje u radionice jedna je od provjerenih metoda aktivnog učenja stoga ovaj ciklus radionica utjelovljuje horizontalne metode edukacije i rada.

Terapija umjetnošću u sebi integrira ekspresivne karakteristike umjetnosti i eksplorativne karakteristike psihoterapije. U terapiji umjetnošću naglasak je na stvaralačkom procesu i umjetničkom predmetu kao sredstvima izražavanja i komunikacije koji zajedno s terapeutom i klijentom čine dinamičku prostornu trijadu. Tehnike terapije umjetnošću temelje se na činjenici da je slika u bližem kontaktu s nesvjesnim, te da čovjekove misli i osjećaji koji dolaze iz nesvjesnog puno prije nalaze svoj izraz u slikama nego riječima. Cilj ovih radionica je da se umjetničkim i kreativnim aktivnostima pomogne pojedincu da se prilagodi izazovima u svojoj okolini, da potakne samorazumijevanje, da razvija empatiju i suosjećanje te da poboljša kvalitetu života.
 
Ovaj ciklus radionica zamišljen je u obliku kreativnih likovnih radionice koje se održavaju jednom tjedno u trajanju od 120 minuta, tijekom osam termina. Radionice su konceptualizirane tako da se jedna radionica
nadovezuje na drugu međusobno se nadopunjujući, te se na kraju ciklus zaokružuje u cjelovito iskustvo prirodnog tijeka. S obzirom na trajanje i karakter radionica te prostorne mogućnosti GMK radionica je namijenjena za 15 polaznika. Radionice su namijenjene svim zainteresiranim pojedincima, no poseban je fokus na mlađim odraslim osobama kao i osobama koje u svojoj neposrednoj blizini (obitelji, prijatelji) imaju osobu
koja se susreće s preprekama po pitanju mentalnog zdravlja. Radionice su besplatne, a sav materijal je osiguran.

Prva radionica održala bi se u četvrtak 11.4.2024. u 17 h u GMK.

Ostali termini radionica su:

18.4. u 17 h
25.4. u 17 h
2.5. u 17 h
9.5. u 17 h
16.5. u 17 h
23.5. u 17 h
6.6. u 17 h


Molimo sve zainteresirane da se prijave na e-mail: info@g-mk.hr ili porukom na 091/8831-721.

Također, sva dodatna pitanja slobodno pošaljite na e-mail: info@g-mk.hr.


Tara Beata Racz rođena je 1991. u Zagrebu. Godine 2016. diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu, a za uspjehe i zalaganje tijekom studija nagrađena je s dvije Dekanove nagrade za izvrsnost. Godine 2019. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Turčić. Tijekom studija slikarstva nagrađena je s četiri Rektorove nagrade. Završila je  edukaciju iz Kliničke ekspresivne art terapije kod izraelskog art terapeuta i psihologa Avija Goren Bara. Trenutno radi kao likovni terapeut u Centru za rehabilitaciju Zagreb te vanjski suradnik na kolegijima Uvod u likovnu terapiju 1 i 2, kao i kolegiju Mozaik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dosad je vodila niz radionica ekspresivne art terapije u suradnji s Psihijatrijskom bolnicom Sv Ivan (2014-2018) Centrom za Kulturu Trešnjevka (2020-2023) i Galerijom Miroslav Kraljević (2021-2023) te Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu (2019.-2023). Sudjelovala je kao prezenter s predstavljanjem ekspresivne art terapije na brojnim konferencijama od kojih se ističu 3. međunarodni kongres ekspresivne art terapije You, Me and The Arts Between(Atena, 2018.), 4. Kongres ekspresivne art terapije Growing together, Community as art (Zagreb, 2018), 1. kongres šumske terapije (Zagreb, 2022), 7. međunarodni trandisciplinarni simpozij Bioetika i aporije psihe (Zagreb, 2023), 21. Lošinjski dani bioetike,(Mali Lošinj, 2023), 1. hrvatski kongres medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem „Najstariji lijek u novom ruhu“ (Zagreb, 2023), te Znanstveno stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem Kreativni puls (Zagreb, 2023). Uz to, Tara Beata Racz aktivno djeluje na umjetničkoj sceni.

Do danas je izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama od kojih se Psihonautika (Zagreb,2018), Prostor susreta (Samobor, 2020), Transanimalia (Varaždin, 2020), Hibridi (Zagreb, 2021), Ples sa sjenama (Zagreb, 2021), Žabe (Šibenik, 2021), What Condition my condition is in (Zagreb, 2022) Hurry up, take your time (Zagreb, 2023) te Eros i Psiha(Zagreb, 2023). Na 5. bijenalu slikarstva dobila je HPB nagradu za mladog umjetnika


Kolaž: Consuelo Palma
Vizual: Tea Matanović