BADco. – Dvije grupe rade

Izvedbena intervencija u javnom prostoru Dvije grupe rade nastavak je istraživačkog procesa Grad, rad u sklopu projekta Rad panike kojim BADco. u suradnji s nizom umjetnika mlađe generacije tematizira ili čini vidljivom problematiku rada bez stvaranja u društvu i u umjetnosti.

Napetost između imaginacije i rada prostor je u kojem BADco. želi istražiti suvremenu ulogu umjetnika u relacijama proizvodnje i umjetničkih praksi,  društvene i ekonomske aspekte umjetničkog rada, nalog produktivnosti te valorizaciju umjetničkog rada kroz neestetske sfere društvene proizvodnje.

Rad panike trogodišnji je koreografski istraživačko produkcijski proces zagrebačkog izvedbenog kolektiva BADco. koji kreće od stjecanja uvida u konstelacije prevencije izvanrednih stanja iz perspektive rada koji je u paradoksalnom odnosu prema proizvodnji – proizvodi poništenje. Naslov Rad panike korespondira s naslovom hrvatskog prijevoda knjige Grad panike Paula Virilia u kojoj autor, između ostalog, dovodi u blizinu logike stvaranja bez stvaranja u društvu i u umjetnosti. Dok terorizam, s jedne strane, proizvodi događaje kao nesreće, kao poništenja kontinuiteta, rad sigurnosti proizvodi dvostruko poništenje, negaciju negacije, gotovo estetsku operaciju na površini transparentnog grada, grada preosvjetljenog i nadgledanog, ali i grada koji proizvodi paniku kako kontrolom javnih prostora, tako i razgraničenjima među društvenim skupinama, zatvaranjem prema imigrantima i redistribucijom tijela u prostoru. Istovremeno s porastom rada u polju sigurnosti raste opća društvena nesigurnost – nestabilnost zapošljavanja, imaginiranje prijetnji, katastrofični scenariji… Grad je danas postao neobičnom kombinacijom muzejskog i kazališnog dispozitiva – (nad)gledani i kurirani teatar operacija.

Kad je riječ o umjetničkim pristupima ovoj temi uglavnom dominiraju različiti oblici analiza prostorne organizacije tijela i društvenih koreografija. Naša je želja skrivene procese i odnose učiniti vidljivim mijenjajući im vremenske parametre pa će za formate ovog projekta biti odlučujuće prije svega njihove temporalne odrednice. Projekt pretpostavlja tri faze rada 2018.-2020. – radioničku, istraživačku i produkcijsku, a uključuje veći broj umjetnika – plesača, koreografa, glumaca, dramaturga i likovnjaka – uglavnom mlađe generacije.

10.11.2018. u 12:00 @ Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29, Zagreb

Sudjeluju:
Mia Štark, Espi Tomičić, Romina Tonković, Vida Zelić

Projekt BADco. i Drugog mora Rad panike odvija se u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Rad BADco. podržava Zaklada Kultura nova.