Čvorište efemernog — skriveno pred očima (1.)

Rezidencijalni boravak: Ivana Mirchevska, Natasha Nedelkova i Elena Chemerska (Skopje, Sjeverna Makedonija)

‘VRIJEME PROLAZI VRIJEME ne prolazi. Vrijeme sve samo ne prolazi. Vrijeme obično prolazi. Vrijeme prolazi i gleda. Vrijeme nema pogled. Vrijeme kao upornost. Vrijeme kao glad. Vrijeme kao prirodni put. Vrijeme kad si bila šest a dan planina. Planinsko vrijeme. Vrijeme kojeg se ne sjećam. Vrijeme psa u uličici zatečenog u snopu svjetla tvoje svjetiljke. Vrijeme ne video…’ iz Red Doc>, Anne Carson 

Iz potrebe da dijelimo naše pojedine umjetničke procese, pronalazeći mjesto kontakta sada kada je ono toliko nestabilno da nam se čini kako u bilo kojem trenu može sasvim iskliznuti iz domene mogućeg i opipljivog u domenu potpune biopolitičke kontrole, tijekom rujna, naći ćemo se na trotjednoj rezidenciji u Zagrebu, u sklopu programa Čvorište efemernog — skriveno pred očima. 

U tom periodu u prostoru 7ice, pretpostavljamo, bavit ćemo se temama i praksama koje nas okupiraju. To su među ostalim: vrijeme kao medij u kojem stvari nisu stvari već procesi, vrijeme kao proširen prostor, fenomen déjà vua kao trenutka izmještene temporalnosti, jugofuturizam i odjeci modernizma iz napuknutih ekrana iPhonea raznih djelatnika u kulturi, toplogija partikularnog i univerzalnog, vježbe iz somatske poezije, reprezentacije osjetnog i odnosi moći i afekata. 

Program Čvorište efemernog — skriveno pred očima podržali su Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb, kolektiv queerANarchive i Svijet.

Rad GMK podržava INA, Zaklada Kultura Nova, Erste Solidarity Fond i Foundation for Arts Initiatives.