Extra+terrestrial: Coven Berlin

Izložba se ovim temama bavi putem preispitivanja i ponovnog prisvajanja vizualnih i tekstualnih figura Drugosti. Konkretno, ove se pozicije tematiziraju putem figura vještice, vanzemaljaca, čudovišta i kiborga. “Čudovišta”, “nakaze”, “čudaci”” ili “perverznjaci” , samo su neke od nasilnih uvreda koje društvo upućuje osobama LGBTIQ* orijentacije te se na takve asocijacije također aludira putem vizualnih i narativnih queer klišeja u filmovima, na televiziji i u stripovima. Izraz “vanzemaljac”, koristio se i u queer teoriji i području kreativnih medija, pogotovo kao izraz za pripadnike/ce LGBTIQ* zajednice i druge rase, kao alegorija osjećaja alienacije i separacije od heteronormativnog društva i društva u kojem prevladava bijela rasa. Iskustvo bivanja “Drugotnim” ili drukčijim od prevladavajućih heteroseksualnih normi roda i seksualnosti ono je što ujedinjuje inače razjedinjena iskustva unutar LGBTIQ zajednica.
Ženama, pogotovo ženama s invaliditetom ili drugih rasa, ovu poziciju dodatno otežava njihova rodna uvjetovana pozicija “Drugosti”, radi kojih su često potpuno isključenje iz društvenog sudjelovanja ili se njihovo iskustvo ne smatra vrijednim bilježenja.

Ponovnim prisvajanjem i rekonfiguracijom umornih klišeja koje društvo nameće ovim skupinama dobiva se prostor za samo-određenje i otpor društvenim normama, dok simbolički klišeji nude bogato područje ponovno prisvojenog samo-razumijevanja. Na ovaj način izložba pronalazi nove mogućnosti otpora neprijateljski nastrojenom društvu.

Vještica, čudovište, vanzemaljac i kiborg kreću se između fikcije i kontekstualne stvarnosti, popularne karikature i straha, opresije i snage. Oni imaju sposobnost da promijene oblik po želji, da prestraše svoje mučitelje, da pronađu snagu u Drugotnosti i da sprovedu pravdu u nepravednom svijetu. S obzirom na to da su LGBTIQ* žene protjerane u te uloge, zašto ne bismo zagrabili u njihovu intrinzičnu kulturnu moć, i stvorili nove narative u toj radikalnoj subjektivnoj Drugotnosti?

Ove teme preispituju umjetnici .BYTE Zine, Lo-fi Cherry, Lotic + Matt Lambert, Sadie Lune, Rurru Mipanochia, Kiona Hagen Niehaus, Luiza Prado i Moran Sanderovich.Na taj način izložba istražuje načine ponovnog prisvajanja Drugotnosti kao sredstva otpora.

Ovo je druga postava izložbe EXTRA + TERRESTRIAL. U Galeriju Miroslav Kraljević dolazi iz Schwules Museum u Berlinu, gdje je premijerno bila postavljena od studenog 2018. do veljače 2019. godine.

COVEN BERLIN djeluje u Berlinu kao seks-pozitivni transdisciplinarni “genderbender” kolekiv, koji se bavi temama feminizma, ljubavi, roda, seksualnosti i umjetnosti. Osnovale su ga Lo Pecado i Judy Mièl 2013. u Berlinu, s idejom feminističke debate i kritičkog promišljanja kroz provokativnu estetiku, umjetnost, pisanje eseja i organizaciju događanja. Danas ga čine Harley Aussoleil, Frances Breden, Lorena Juan, Judy Landkammer, Kiona Hagen Niehaus i Louise Trueheart. Njihove nedavne izložbe uključuju “PROBAND WERDEN” u centru Profamilia u Berlinu, “Neodaddyism 100” u Galerie AVU u Pragu, “BEDTIME” u Galeriji Miejska Arsenal u Poznanu, izložbu “LUCKY” u Neue Gesellschaft für bildende Kunst i prvo izlaganje izložbe “EXTRA+TERRESTRIAL” u Schwules Museum u Berlinu.

Kustosice: Coven Berlin, Ana Kovačić i Iva Paska
Izložba i publikacija je financirana od strane Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu. Rad Galerije Miroslav Kraljević podržava Zaklada Kultura Nova, Foundation for arts initiatives, The Canadian Council for Arts i INA d.d.

radno vrijeme tijekom izložbi:
utorak–pet 14 – 20 h
sub 10 – 15 h

Jezici: Engleski, s hrvatskim prijevodom

Sva pitanja možete uputiti osoblju Galerije.

Mobilnost: Prostor se nalazi u suterenu, prilaz s Martićeve ulice

Rodno neutralni wc

Najbliži javni prijevoz:

Tramvajski:

  • Stanica Tržnica Kvatrić na Šubićevoj ulici –linije 5, 7, 13
  • Stanica Šubićeva – linije 1, 9, 17 
  • Stanica Kvaternikov trg –linije 4, 5, 7, 11, 12

Autobusni:

  • Terminal KvaternikovTrg – linije, 201, 202, 204, 207, 215, 216, 217, 237, 290, 276

Prostor je prilagođen djeci.

Na izložbi su dostupna sjedeća mjesta (jastuci I stolci).

Ako ste slabijeg sluha izložba sadrži vizualne aspekte koje možete iskusiti, a ako ste slabovidni možete doživjeti auditorni aspekt izložbe.

Izložba je dijelom interaktivna te Vas pozivamo da sjednete i dodirnete radove (prema uputama organizatora). 

Opis slike: kolaž bilja, tastatura i drugih stvari; tekst: “OVAJ ZANAT JE ZANAT VJEŠTICA/KROZ NJEGA ONA RECITIRA RIJEČI KOJIMA JE BIO VEZAN JEZIK NJENE BAKE/I BAKE NJENE BAKE/DOK SVOJU BUDUĆNOST GRADI IZNOVA.”  

Copyright: LUIZA PRADO