Graditeljice maestrala

U okviru projekta Industrijska baština otoka Korčule održat će se izložba VR instalacije Graditeljice maestrala autorica Dijane Protić, Marte Stražičić i Manje Ristić. Izložba je premijerno prikazana na Korčuli u kolovozu 2021. Na dan otvorenja 3.12. VR se može pogledati u periodu 18-21h. Izložbu možete posjetiti od 07.-10.12. unutar radnog vremena GMK (14-20h).

Projekt Industrijska baština otoka Korčule službeno je pokrenut 2014. godine u okviru udruge Siva zona u Korčuli. Projekt je zamišljen kao inkluzivna suradnička platforma, višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje objedinjuje interdisciplinarni kulturno-antropološki, etnografski, umjetnički i kustoski pristup, uključujući dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, institucijama, udrugama i inicijativama. Projekt je primarno fokusiran na prostor Vele Luke gdje su do sada kroz nekolicinu tekstova i umjetnički rad Božene Končić Badurine dobro obrađene tvornica za preradu i konzerviranje ribe Jadranka i tvornica limene ambalaže 8. mart.

Unazad tri godine naglasak je stavljen i na treći bitan case study – brodogradilište Greben. Umjetničko istraživanje Dijane Protić tamo je započelo još 2017. godine s fokusom na ženske perspektive i iskustva rada u Grebenu, a kao okosnica istraživanja postavljena su kazivanja Lučanki/bivših radnica Grebena. Iako je inicijalna ideja bila istraživanje pretočiti u film, ubrzo se medij VR instalacije pokazao kao bitan novi element za produbljivanje teme i moguću interpretaciju „utišane” ženske povijesti brodogradilišta. U suradnji s Martom Stražičić i Manjom Ristić projekt je dobio novu vizualnu i akustičnu dimenziju kojima se promišljaju i nove forme prezentacije industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja ključnog za (pre)ispisivanje službene i neslužbene lokalne povijesti. Ženski glas vodi nas kroz istraživanje apstrahiranog prostora Grebena. Njeno sjećanje objedinjuje nekolicinu životnih i profesionalnih priča kazivačica/bivših radnica u Grebenu, s tim da je poseban naglasak stavljen na radu u tzv. plastici, ključnom pogonu gdje su dominantno radile žene. Osvještava se iznimno zdravstveno ranjiva i nezaštićena pozicija koju su žene tamo zauzimale. Istovremeno saznajemo o mikro iskustvima emancipacije i financijske samostalnosti koje su žene priskrbile radeći u Grebenu. Uz to aludira se na relevantnost ženskog kolektiva, kako u udruženom ženskom radu tako i međuljudskoj potpori koju takva zajednica stvara. (Lea Vene)
 

*Za ulazak je potrebna COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati

Produkcija: Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti, GMK – Galerija Miroslav Kraljević, Sintoment – udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture

Autorica: Dijana Protić
Kustosica izložbe: Lea Vene
Voditeljice projekta Industrijska baština otoka Korčule: Marija Borovičkić i Lea Vene
Art direkcija, modeliranje i VR tehničar: Marta Stražičić
Kompozicija zvuka: Manja Ristić
Glas naracije: Marija Borovičkić
Dizajn: Andrija Mudnić
Tehnička podrška: Skygorilla
Tehnička podrška online predstavljanja projekta: Format C

Program podržavaju: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba te Dubrovačko-neretvanska županija. 

Rad GMK podržavaju: Zaklada Kultura Nova i INA d.d.