Katerina Duda: Što će nam fundus?

Umjetničko-istraživački projekt Što će nam fundus umjetnice Katerine Dude započet je 2016. godine u okviru programa Otvoreni studio u Galeriji Miroslav Kraljević. Umjetnica se fokusirala na povijest Galerije i tada aktualno iseljavanje zaposlenika iz zgrade INA-e u Šubićevoj 29. Naracije o zgradi neizbježno su otvorile i priču o povijesti galerije i povijesti Kulturno-umjetničkog društva INA, osnovanom 1977. 
Iako u početku zamišljena kao izložbeni prostor za likovne umjetnike-amatere, u Galeriji početkom 1990-ih dolazi do promjene programske koncepcije te se profilira u smjeru izlaganja suvremenih umjetničkih praksi. Angažman amaterskih i profesionalnih umjetnika pridonosi stvaranju hibridnog galerijskog fundusa koji je u narednih trideset godina cirkulirao između skladišta u galeriji, ureda u INA-inoj zgradi i privatnih domova bivših zaposlenika INA-e. 
Zajedno s kustosicama Galerije Miroslav Kraljević umjetnica ulazi u arhivu Galerije, razgovara s bivšim članovima i voditeljima KUD-a te bivšim kustosima/icama u Galeriji kako bi rasvijetlila ulogu INA-e u prikupljanju umjetničkih radova i odnos prema umjetnicima koji izlažu u galeriji. U kakvim su izlagačkim uvjetima djelovali umjetnici? Kako se formira tržišna i kolekcionarska vrijednost njihovih radova te tko ima pravo na fundus započet unutar samoupravnog ekonomskog sustava i paradigme ”kultura radnicima”?

Katerina Duda diplomirala je studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima polazi od tema grada i gradskog prostora, kroz site specific pristup, kombinirajući medije videa, fotografije, intervencije i akcije u javnom prostoru te društvenu praksu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Izložbu i publikciju podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.