Marlen Ban: NO MORE “I’M SORRY”

Nova izložba

Otvorenje: 10.11., 20:00 h
Dress code za otvorenje: crno
Trajanje izložbe: 10.11. – 02.12.2023.

Radno vrijeme > uto-pet: 14-20 / sub: 10-15

NO MORE “I’M SORRY” otvara vrata kompleksnoj temi romantičnih odnosa protkanih očekivanjima, nadanjima, konfliktima, razočaranjima, strahom i prekidom. Progovarajući iz vlastite perspektive umjetnica Marlen Ban smješta u fokus ženski odgovor na povrede u romantičnim odnosima – emocionalne, psihološke, fizičke. U aktualnoj, neposrednoj društvenoj zbilji žena nominalno djeluje neovisno o muškarcu, no i dalje je snažno prisutno društveno mišljenje kako se ona može aktualizirati kao osoba tek kada pronađe „drugu polovicu sebe“. Zaokupljena idejama neprihvaćene samoće i prisilnog traženja partnera, umjetnica propituje što joj ti konstrukti znače sada, a što su značili u njezinoj osobnoj povijesti? Kako se utjelovljuju u zajednici oko nje? Kakvu je ulogu u tim procesima imao društveni pritisak poniznosti i utišavanje vlastitog glasa kako bi se nekome svidjela? Koje su posljedice toga? Jedinstvenog odgovora nema – ne računajući opća mjesta patrijarhalnog odgoja, tradicionalnog poimanja uloge žene u vezi i pristanka koji osigurava preživljavanje – Ban poseže za polivokalnosti iskustava.

Rad nastaje izvezivanjem teksta o prekidu traumatične veze umjetnice, a izborom veza kao tradicionalnog medija koji se kulturološki povezuje uz ženski ručni rad i druženje intuitivno se potiče empatična komunikacija. Uključivanjem žena u proces izrade umjetničkog rada umjetnica stvara sigurno mjesto dijeljenja i dijaloga. Razmjenom suradnice postaju koautorice čije, riječima Sare Ahmed: „…pripovijedanje priče o boli i povredi nije nužno terapeutskog učinka…“ već postaje svjedočenje koje zahtijeva aktivno slušanje.

Neposrednim izlaganjem sebe umjetnica štiti potencijalno prisutnu potrebu za anonimnosti suradnica uzimajući u obzir slojevitost priča i kontekst koji jedan rad ne bi mogao obuhvatiti. Centralni motiv vezenog teksta je vrlo često prisutna pojava bespotrebne isprike. Isprike kada je nama nanesena nepravda i preuzimanja krivnje da ne uznemirimo drugu stranu i još više stradamo. Umjetnica stvara monokromni ambijent u kojem je nemoguće pobjeći od riječi, a koji je oksimoronski mekan u odnosu na artikulirane osjećaje. Simbolično bijelom bojom evocira istovremeno kraj i novi početak, a prisutnim sjenama neizbrisivu prisutnost iskustva. Ipak u samom naslovu se ističe odluka: odluka o prestanku ponavljanja obrazaca, traženja izlika i utišavanja vlastitog glasa. NO MORE “I’M SORRY” u svojoj je mekoći i bjelini suptilan, ali jasan poziv na otpor protiv usiljenih opravdanja i mučne tišine.


Biografija umjetnice

Marlen Ban (1999.) studentica je Novih medija, Odsjeka za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te studija Javne uprave Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kroz umjetničku praksu proučava društvene i osobne odnose te vlastita stanja i strahove. Sudjelovala je na kolektivnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.


Koautorice

Marta Agičić * Vesna Bosanac * Marta Bosnić  * Nora Čulić Matošić * Κaja Dujmić * Ana Janjatović Zorica * Marija Katalinić * Ivana Korpar * Klara Kranjčec * Tea Matanović * Silva Milostić * Karmen Nivić * Petra Pavetić Kranjčec * Μaja Pavlinić * Sara Pavleković Preis * Κatarina Perić * Marija Poljak * Marika Puškarić * Rada Iva Sibila * Nikolina Sever * Antonela Solinečki * Klaudija Solinečki * Sara Šarić * Sarah Kim Šuran * Ema Tomić * Ana Vivoda  * Matea Vukić


Impresum

kustosica: Maja Pavlinić
producentica: Tea Matanović
koordinator programa: Petar Vranjković
dizajner: Sven Sorić
rasvjeta: Anton Modrušan
fotograf: Luka Pešun
tehnička podrška: Luka Lovrić, Luka Pajković, Matej Pavlinić, Klaudija Solenički


Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija te Gradski ured za kulturu i civilno društvo grada Zagreba. Rad GMK podržava Zaklada Kultura nova.