Neža Knez: PARALELNA PRETAKANJA

Otvorenje izložbe: četvrtak, 1/6/2023, 20h, GMK, Šubićeva 29, Zagreb

Izložba traje do 10/6/2023
Radno vrijeme GMK: utorak–petak: 14–20h; subota: 10–15h

Projekt PARALELNA PRETAKANJA oslanja se na dugogodišnje istraživanje konkretnog terena, zabačenog prirodnog prostora s kojim umjetnicu povezuje obiteljska povijest i memorija. Polazište procesa je osobna potreba za istraživanjem nevidljivih oblika i formi, nečujnih zvukova, važnosti, ljepote i opasnosti dodira, koje dovodi u odnos s vlastitim tijelom.Kao dio ovog dugotrajnog projekta, u GMK će biti izložena instalacija u kojoj se isprepliću slika, svjetlo i mehanički objekti. S jedne strane, umjetnica istražuje i bilježi transformacije materijalnosti prirode, kao i upisivanja ljudskih tragova u te materijalnosti, a s druge strane materijale s lokacije obrađuje u studiju te istražuje njihove karakteristike, slijedi ih te ih organizira na način iz kojeg proizlaze nove usporedbe i veze između materijala samih, njih i nje, njih i objekata koji ih stvaraju, te njih i prostora u kojem se nalaze.

Umjetnicu zanimaju promjene, stvaranje novih oblika, heterogenosti te procesi u trajanju, koji više nisu samo alat za reprezentaciju, nego kroz njihovo međudjelovanje možemo vidjeti ono što je na neki način sakriveno.


Neža Knez rođena je u Ljubljani 1990. Godine 2014 diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, gdje je nastavila magistarski studij. Za svoj je rad dobila najveće priznanje Summa Cum Laude, Europsku mobilnu nagradu (I – Portunus – Goethe Institut), Nagradu UL ALUO za izuzetna studentska postignuća, nagradu za inovativni pristup grafičkoj umjetnosti, studentsku nagradu Prešeren i nagradu grupe OHO.Bila je primateljica dvogodišnjeg boravka za mlade umjetnike u Kreativnom centru Švicarija (2018 – 2020), završila je WHW Akademiju u (2019-20), te Školu dokumentarnog filma Restart (2022), sve u Zagrebu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.


Projekt nastaje u produkciji Studija Pangolin, a podržali su ga Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija Hrvatska, te grad Ljubljana i Ministarstvo kulture Slovenija. Zahvala: Tin Dožić, Hrvoje Spudić (Klubvizija).