Tvornica 2023. – proglašenje pobjedničkog rada

Sa zadovoljstvom objavljujemo rezultate Tvornice 2023., našeg godišnjeg natječaja za produkciju i izlaganje novog umjetničkog rada. Poslije temeljite analize velikog broja visoko kvalitetnih prijava, naš žiri, sastavljen od profesionalaca u umjetničkom polju, donio je odluku koja nije bila laka. Održana su dva natječajna kruga.

Hugo Baranger, mladi umjetnik iznimnog umjetničkog dosega, proglašen je pobjednikom ovogodišnjeg natječaja. Njegov rad “Where 2+2=5” predstavlja snažnu interpretaciju umjetnosti – evoluirajuću zvučnu instalaciju koja mahovinu koristi kao medij zvučnog prijenosa.

Razmatrajući životne i organske materijale, Hugo iznova istražuje rubove suvremene umjetničke prakse, potičući dijalog između biološkog i digitalnog. Njegova instalacija koristi partije šahovskog velikana Mihaila Tala kao partiture, uspješno spajajući estetiku soničnosti s konceptualnom strukturom šaha. Integracija vizualnog, zvučnog i konceptualnog otvara nove perspektive te reinterpretira ulogu umjetnika u suvremenom kontekstu.

Hugo, rođen 1992. godine u Niortu, odrastao je u srcu Zelene Venecije, u Marais Poitevinu, Francuska. Njegova početna točka su boje, zimska magla i pejzaži ovog kraja. Dijagnosticiran mu je slab vid u kombinaciji s jakim astigmatizmom i hipermetropijom u dobi od 5 godina. Ovi vizualni izazovi oblikovali su njegov doživljaj svijeta – kao svijet nesigurnih obrisa i raspršenih fokusa. 

Hugo je diplomirao na Školi likovnih umjetnosti u Angoulêmeu 2016. godine, a od listopada 2022. živi i djeluje u Zagrebu.

Hugo ističe: “Izuzetno sam sretan i osjećam se počašćeno što imam ovu priliku raditi s GMK-om pod ovim uvjetima. Također sam vrlo sretan što vas je ova instalacija uvjerila i dirnula.”

Odluka je donesena na temelju više ključnih čimbenika: originalnosti, kreativnosti, relevantnosti unutar suvremene umjetnosti, tehničke realizacije i usklađenosti s konceptom natječaja.

Naš ovogodišnji žiri činile_i su Maja Pavlinić, kustosica i voditeljica GMK-a, Sara Salamon, umjetnica, Ana Bedenko, kustosica i članica KONTEJNER-a, Barbara Gregov, kustosica i članica kolektiva iza Organa Vida, Branimir Štivić, umjetnik i prošlogodišnji pobjednik Tvornice, te Tea Matanović, dramaturginja i producentica GMK-a. Rad “Where 2+2=5” istaknuo se kroz originalnost, tehničku superiornost i konceptualnu zrelost, predstavljajući izniman primjer kako inovativni pristupi i kreativnost mogu proširiti granice tradicionalne umjetnosti.

Where 2+2=5

Hugo će imati privilegiju koristiti bogate resurse GMK-a, uz mentorstvo kustosa galerije i financijsku potporu za razvoj svog umjetničkog rada. Predviđamo da će rad biti predstavljen širokoj javnosti u prosincu 2023. godine.

Tvornica nastavlja svoju misiju stvaranja vibrantnog prostora za slobodan, otvoren dijalog, kulturnu razmjenu i produkciju. S nestrpljenjem iščekujemo buduće faze ovog projekta, kao i prezentaciju Hugovog rada.

Zahvaljujemo svim sudionicima koji su svojom prijavom na natječaj pružili uvid u svoje umjetničko djelovanje.