Otvoreni studio: Dora Fodor i Iva Peručić

Otvaramo prvi ovogodišnji Otvoreni studio predstavljajući We Are Not Made of Sugar, koncept za zvučno-prostornu instalaciju u nastajanju Dore Fodor i Ive Peručić.

Ovaj projekt donosi svjež pogled na otpornost i preživljavanje kroz novomedijski umjetnički izraz, inspiriran životnim iskustvima, pričama o preživljavanju i konceptom slatkoće kao metafore za krhkost i snagu.

Igrajući se s konceptom nestajanja i ostajanja, naglašava se cikličnost našeg postajanja i neizbježnost utjecaja okoline na pojedinca. Autorice će koristiti šećernu vatu kao vanjski sloj instalacije kako bi naglasile jedan od glavnih problema društva – upakiravanje ili skrivanje iza nezdravih, ali “šareno” prikazanih ideja i načela.

Kroz veljaču prostor 10ka Galerije Miroslav Kraljević (GMK) postaje dinamično mjesto za razmjenu ideja. Tamo će umjetnice raditi, istraživati, propitkivati, kreirati i direktno komunicirati s publikom na odabrane datume. 

Otvoreni studio nije samo prilika za javnost da zaviri iza kulisa kreativnog procesa, već i platforma za kritičku diskusiju i dijalog.

Pratite nas za ekskluzivne najave susreta s Dorom i Ivom, kao i datum finalne prezentacije gdje će podijeliti rezultate svojih istraživanja i kreativnih procesa u GMK-u.

Ne propustite priliku da iz prve ruke doživite ne samo krajnji ishod njihovog umjetničkog pothvata, već da steknete ekskluzivni i intimni uvid u rad ovih mladih umjetnica. 

Uskoro više informacija o susretima.


Dora Fodor je pjevačica, izvođačica i audiovizualna umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u području Novih medija. Istražuje ljudske identitete te ih dokumentira interdisciplinarnim pristupom. Surađuje s različitim umjetnicima i istražuje područja kao što su psihologija, antropologija, sociologija, fizika i računalno programiranje. Sudjeluje na mnogim festivalima i izložbama te izvodi svoje radove u raznim umjetničkim prostorima i klubovima (Indirect Festival, Project Ilica Multimedia Festival, Lazaretti Art Gallery, Aquarius Club, LUZ Festival, Reunited Festival, Szabadkikoto Club u Pécsu, Greta Gallery, Kset Club, Platforma.hr, Galerija Prozori, Klub Močvara, Palm64, Museum of Broken Relationships, Experimental Sound Event “Gibanja”, Sounded Bodies Festival, Atelier Žitnjak, i Galerija Knifer).


Iva Peručić je arhitektica i urbanistica, s magisterijem iz Arhitekture i Urbanizma sa Sveučilišta u Zagrebu. Njezino profesionalno iskustvo započinje s praksom u De Architekten Cie u Amsterdamu, nakon čega je uslijedio rad u Studiju 3LHD u Zagrebu. Od 2017. godine vodi vlastiti studio, GROW Studio, fokusirajući se na inovativna i održiva rješenja te prirodno građenje. Osim na području arhitekture Iva se posvećuje aktivnom angažmanu u ekološkim i umjetničkim inicijativama. Suosnivačica je ekološke udruge Zeleno Jato (2018), umjetničkog kolektiva Paprat Kolektiv (2020) i socio-umjetničke udruge Beton (2021). Njezin rad se može smjestiti na marginu arhitekture, umjetnosti i ekologije, s istaknutim postignućima na raznim natjecanjima i izložbama. Prepoznata je za svoj rad na 50. Zagrebačkom salonu arhitekture, te umjetničkim i dizajnerskim festivalima poput Design Districta Zagreb i Okolo/Around. S Paprat Kolektivom, 2021. godine izlagala je radove na 35. Salonu mladih u Zagrebu, i na rezidenciji Magic Carpets u Guimaraesu, Portugal. Trenutno završava intedisciplinarni poslijediplomski studij Urbanih studija u Rijeci. Njezini arhitektonski i umjetnički projekti pokazuju snažan fokus na održiv i kontekstualno osjetljiv dizajn. U svom radu naglašava medjuovisnost i jednostavnost suživota čovjeka s prirodom.