Otvoreni studio: predstavljanje prostorno-zvučne instalacije WE ARE NOT MADE OF SUGAR

Dora Fodor i Iva Peručić u završnom događaju Otvorenog studija predstavljaju svoju prostorno-zvučnu instalaciju “We Are Not Made of Sugar” kao rezultat svog jednomjesečnog boravka u GMK-u.

  • subota, 2. ožujka, 19:00h
  • Galerija Miroslav Kraljević (GMK), prostor 10ka

Prostorno-zvučna instalacija “We Are Not Made of Sugar” koristi šećer kao materijal, pretapajući ga iz forme u formu. Procesi unutar instalacije naglašavaju uzorak konstantne cikličnosti nastajanja i nestajanja, te njihov ovisnički odnos, odnosno ne postojanja jednog bez drugog. Oda raspadanju nasuprot strahu od njega predstavlja filantropski pristup, kroz koji neizbježnost samog procesa unutar bilo kojeg šireg ili koncentriranijeg sustava preuzima oblik ljepote i divljenja, a ne zgražanja. Sintagma “sugar-coated decay”, koju autorice postavljaju unutar istraživanja, prenosi se na mehanizme društva i zajednice, pojedinca i njegovog djelovanja unutar okoline. Dok suvremeno društvo uglavnom proizvodi linearne procese, priroda stvara kružne. Kraj kružnog procesa ujedno je i njegov početak, anulirajući na taj način proizvodnju viška ili slijepih ulica. “We Are Not Made of Sugar” naglašava fascinaciju procesima raspadanja, starenja i nestajanja kao nužnim i neosporivim dijelom samog postojanja.

Otvoreni studio predstavlja platformu Galerije Miroslav Kraljević (GMK) koja redefinira tradicionalne prakse galerijskog prostora, fokusirajući se na interaktivnost, suradnju i otvoreni dijalog između umjetnika, kustosa, kritičara i publike. Koncept Otvorenog studija omogućuje umjetnicima da svoje procese rada izlože javnosti, potičući neposrednu razmjenu ideja i mišljenja. Kroz ovu dinamičnu interakciju, studio se transformira u živo mjesto kreativnog izražavanja, inkubaciju novih ideja i mjesto za kritičku razmjenu, čime se dekonstruiraju uobičajene percepcije galerijskog prostora kao isključivo izložbenog ili prezentacijskog. Otvoreni studio ne samo da pruža fizički prostor za rad i istraživanje već i stvara platformu za susret, suradnju i zajedničko stvaranje, otvarajući nove mogućnosti za umjetnički razvoj i publiku koja želi dublje zaroniti u umjetničke procese.


Dora Fodor je pjevačica, izvođačica i audiovizualna umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u području Novih medija. Istražuje ljudske identitete te ih dokumentira interdisciplinarnim pristupom. Surađuje s različitim umjetnicima i istražuje područja kao što su psihologija, antropologija, sociologija, fizika i računalno programiranje. Sudjeluje na mnogim festivalima i izložbama te izvodi svoje radove u raznim umjetničkim prostorima i klubovima (Indirect Festival, Project Ilica Multimedia Festival, Lazaretti Art Gallery, Aquarius Club, LUZ Festival, Reunited Festival, Szabadkikoto Club u Pécsu, Greta Gallery, Kset Club, Platforma.hr, Galerija Prozori, Klub Močvara, Palm64, Museum of Broken Relationships, Experimental Sound Event “Gibanja”, Sounded Bodies Festival, Atelier Žitnjak, i Galerija Knifer).

Iva Peručić je arhitektica i urbanistica, s magisterijem iz Arhitekture i Urbanizma sa Sveučilišta u Zagrebu. Njezino profesionalno iskustvo započinje s praksom u De Architekten Cie u Amsterdamu, nakon čega je uslijedio rad u Studiju 3LHD u Zagrebu. Od 2017. godine vodi vlastiti studio, GROW Studio, fokusirajući se na inovativna i održiva rješenja te prirodno građenje. Osim na području arhitekture Iva se posvećuje aktivnom angažmanu u ekološkim i umjetničkim inicijativama. Suosnivačica je ekološke udruge Zeleno Jato (2018), umjetničkog kolektiva Paprat Kolektiv (2020) i socio-umjetničke udruge Beton (2021). Njezin rad se može smjestiti na marginu arhitekture, umjetnosti i ekologije, s istaknutim postignućima na raznim natjecanjima i izložbama. Prepoznata je za svoj rad na 50. Zagrebačkom salonu arhitekture, te umjetničkim i dizajnerskim festivalima poput Design Districta Zagreb i Okolo/Around. S Paprat Kolektivom, 2021. godine izlagala je radove na 35. Salonu mladih u Zagrebu, i na rezidenciji Magic Carpets u Guimaraesu, Portugal. Trenutno završava intedisciplinarni poslijediplomski studij Urbanih studija u Rijeci. Njezini arhitektonski i umjetnički projekti pokazuju snažan fokus na održiv i kontekstualno osjetljiv dizajn. U svom radu naglašava medjuovisnost i jednostavnost suživota čovjeka s prirodom.


Umjetnice: Dora Fodor, Iva Peručić
Radni naslov koncepta: We Are Not Made of Sugar
Organizator: GMK
Kustosica: Maja Pavlinić
Producentica: Tea Matanović
Zahvale: Miodrag Gladović, Tin Dožić, Andrija Santro, Katrin Novaković

Program Otvorenog studija 2024. nastaje uz potporu Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH.