Otvoreni studio: Neža Knez

Istraživanje umjetnice Neže Knez počinje od dječjih izjava koje govore o mogućnosti “mašine“ koja će spasiti svijet. Nacrti i produkcija mašine odnosno kinetičkog objekta nastali su u sklopu projekta ‘Deus ex machina’ u Ljubljani (2018). Mehanička gibanja objekta ukazuju na njegove nadnaravne moći, o čemu su odlučila djeca: može letjeti do neba, ima most za izbjegavanje poplave ili lave, ima dalekozor umjesto očiju, itd. Intenzivni razgovori o budućnosti otvaraju ozbiljna pitanja i o našoj sadašnjosti. Baš one “naivno djetinjaste“ prognoze i rješenja otvaraju pogled prema jezgri, strukturi društva i njegovog djelovanja. Što znači jednakost i demokracija, možemo li i smijemo li biti drugačiji, ima li nada smisao, što znači vladati (biti Deus ex machina), a što pobijediti?

Naslov istraživanja u GMK je Skica za film. U njemu će umjetnica, kroz radionice sa djecom (Ljubljana/Zagreb) izrađivati skice i nacrte, scenoslijede, kostime i objekte, koje će kasnije koristiti u videu i instalaciji. Kroz razgovore sa djecom radit će na tekstu koji će biti korišten kao scenarij za film u kojem će glumiti odrasli.

Neža Knez rođena je u Ljubljani 1990. godine. 2014. diplomirala je kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn, gdje nastavlja magistarski program pod mentorstvom profesora Jože Baršija. Za svoj rad dobila je najviše priznanje Summa Cum Laude (2017). Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu te je primila nekoliko nagrada, uključujući nagradu Ministarstva kulture, Grant za mobilnost (I – Portunus, Goethe Institut) Ljubljana, priznanje UL ALUO i nagradu UL ALUO za iznimnog studenta postignuća, nagrada za inovativan pristup grafičkoj umjetnosti, Prešernova studentska nagrada Sveučilišta u Ljubljani i nagrada OHO Group. Dobitnica je dvogodišnje rezidencije za mlade umjetnike u Kreativnom centru Švicarija i sudionica WHW akademije u Zagrebu. Živi i radi između Ljubljane i Zagreba.

U trenutku početka Otvorenog studija sredstva Grada ZAgreba i Ministarstva kulture još uvijek nisu poznata.
Rad GMK podržava INA d.d., Zaklada Kultura nova, Erste fond solidarnosti i FFAI.

NAPOMENA:
S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju neće biti službenog otvorenja,već ćete Otvoreni studio moći pogledati svake srijede od 16 do 20h (27.1., 3.2., 10.2. i 17.2.) uz razgovor s umjetnicom. Molimo da nam se, ako ste u mogućnosti, najavite na info@g-mk.hr.