Vida Guzmić: Sjene njenih slika

Za početak 2021. godine predstavljamo rad Vide Guzmić, pobjednice natječaja za produkciju i izlaganje novog rada Tvornica, pod nazivom „Sjene njenih slika„.

Tijekom mjeseca prosinca umjetnica je koristila prostor Galerije kao svoj studio, prostor u kojem se isprepliću procesualnost i produkcija. „Naivno za žene“ bio je radni naslov prihvaćenog prijedloga istraživanja arhiva amaterske umjetnice Sofije Guzmić, umjetničine bake, i intervencije u kolekciju bakinih nikad do sad izloženih slika. Ideja za rad proizašla je iz nastavka istraživanja feminističke geografije uz fokus na suodnos amaterske i profesionalne umjetničke pozicije. Važna je činjenica da je ovaj rad smješten upravo u prostor Galerije Miroslav Kraljević čije se djelovanje sve do sredine devedesetih godina povezuje s amaterskom umjetnošću.

Sofija Guzmić je kao glavnu tehniku koristila slikanje na staklu – na poleđinama slika vidljivo je da je riječ o periodu osamdesetih i devedesetih godina. Njene su slike nastajale kopiranjem, precrtavanjem i kolažiranjem što su ujedno i tehnike koje prisvaja Vida Guzmić, koristeći ih u analizi i dubljem shvaćaju bakinog umjetničkog stvaralaštva. U ovom radu umjetnica eksperimentira sa bojom i svjetlom pozivajući se na osjetila i iskustvo, čineći prostor galerije mjestom bliskog susreta tradicionalnih i suvremenih pristupa umjetničkom ali i amaterskom radu.

Vida Guzmić (r. 1986., Zagreb), bavi se slikom, videom i zvukom. Magistrirala je Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. završila je Ženske studije i program Kustoske platforme 2013. Izlaže od 2009. u Hrvatskoj i inozemstvu, rezidentica na V2_Summersessions Test Lab, V2_Institute for unstable media u Rotterdamu 2016 i KulturKontakt Austria u Beču 2017. Polaznica WHW akademije u Zagrebu 2018, i Home Workspace programa, Ashkal Alwan, u Beirutu 2019. Recentni radovi bave se rodnom geografijom, odnosima između objekata i subjekata i mrtvim prirodama. Djeluje kao samostalna umjetnica i u mnogim suradničkim i angažiranim projektima. Od 2012-2018 članica je kolektiva Prostor je Taktika. Organizira i vodi radionice kroz Studio Pangolin, umjetničke organizacije čija je članica od 2013. Dio je nedavno formiranog kolektiva Zvukospjevi (s Nicole Hewitt i Ivanom Slipčevićem). Živi i radi u Zagrebu.