Otvoreni studio: Škvadra

OTVORENI STUDIO: Škvadra
01.-31.03.2022. @ GMK

Tijekom ožujka 2022. godine Škvadra ulazi u prostor GMK s namjerom da ispuni prostor Galerije istraživanjem specifičnosti plesne umjetnosti koje ovu grupu plesača trenutno zanimaju. Iz Škvadre se izdvajaju tri plesne umjetnice koje će ponuditi istraživačke i autorske prakse kao temelj za stvaranje potencijalnih odgovora na neka od pitanja koja ovu grupu plesača čini neobično dinamičnom i homogenom, a koja ih istovremeno udaljavaju i razlikuju jedne od drugih. Plesne umjetnice Ema Kani, Una Štalcar-Furač i Marta Habulin će voditi jednotjedne radionice koje se bave drugačijim umjetničkim procesom i istraživačkim alatima, ali im je misao vodilja zajednička: kako stvaram ples?

12.3. (subota) 17-19h – “Džem” event radionice Marte Habulin
18.3. (petak) 12:30-15h – Otvoreni dan radionice Eme Kani
26.3. (subota) 13-15h – “Ajmo fiksirat” otvoreni dan radionice Une Štalcar Furač

Umjetnička organizacija Škvadra osnovana je 2018. godine u Zagrebu. Škvadra je skupina 9 mladih profesionalnih plesnih umjetnika, nastala iz potrebe za stvaranjem vlastitih prilika, suradnji i projekata. Jedan od glavnih interesa UO Škvadra je suradnja s drugim plesačima, ali i umjetnicima koji djeluju u drugim medijima. Također, vođeni potrebom za promjenom i osvježenjem plesne umjetnosti u Hrvatskoj kroz svoje radove žele kazalište i ples približiti publici te ga učiniti pristupačnim, novim i izazovnim. Zato je Škvadrin interes usmjeren ne samo na izvođenje u kazališnim prostorima već i na istraživanje alternativnih prostora izvedbe, site-specific izvedbi, drugačijih načina oglašavanja i promicanja plesne umjetnosti.

Članice i član Škvadre su: Anđela Bugarija, Ema Crnić, Marta Habulin, Ema Kani, Gendis Putri Kartini, Eva Kocić, Šimun Stankov, Margareta Firinger i Una Štalcar-Furač.
Škvadra je do sada ostvarila projekte u suradnji s drugim institucijama, organizacijama ili kolektivima od kojih je prvi site-specific izvedba na tri lokacije u Zagrebu pod nazivom Punopravno, kazališnu plesnu predstavu Ne čujem te, mrak je, kazališnu plesnu predstavu BAZEN, eksperimentalni film Pierottijeva 11, niz kratkih plesnih filmova Na plaži po doma, kazališnu plesnu predstavu Monomit i dramsko-plesnu predstavu Plaža.

Autori: Škvadra
Prijevod: Veronika Mesić
Dizajn: Sara Pavleković Preis

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i INA d.d.

Program Otvoreni studio podržava Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.