OTVORENI STUDIO: Žižić/Kožul

Žižić/Kožul
Otvoreni studio
15.01. – 28.02.2019.

Prva otvorena vrata: 28.01.
druženje od 20h nadalje

Umjetnički dvojac Žižić/Kožul u svom radu kontinuirano ispituje diskrepanciju između društveno-ekonomske stvarnosti i visoko estetizirane reprezenacije iste. Vodeći se različitim aproprijacijskim strategijama usmjereni su na manipulacije proizvoda i slike koje na tržište plasira marketinška industrija. U svojim radovima propituju konstrukciju autentičnog iskustva i moguće uloge umjetnika u oblikovanju generičkog, zavodljivog i poželjnog proizvoda.
Tema turizma je jedna od tematskih odrednica galerijskog programa u GMK tijekom 2018. i ove godine. Naime, iako se kroz djelatnosti povezane uz turizam ostvaruje gotovo trećina godišnjeg BDP-a države (a od njega preživljava i mnogo stanovnika zemlje), politički i zakonski okvir prostorne i društvene produkcije uvelike počiva na ad hoc odlukama usmjerenim rješavanju problema pojedinaca, često popraćenih sumnjivim poslovnim i političkim dogovorima sklopljenim na uštrb lokalnog stanovništva. Komodifikacija u svrhu turističke potrošnje postaje vidljivija sa sve većim priljevom stranog kapitala, a rast i ovisnost o turizmu utječe na svakodnevicu građana zemlje.

Žižić/Kožul kao dvojac djeluju od 2013. godine i iza njih je nekolicina zajedničkih izložbi: 0,50 (HDLU), Wonderful Things will Happen (MMSU Rijeka), Amazing Moments (Pogon), Temporary Landscapes (Muzej Grada Koprivnice), Prepoznatljivi krajolici (HDLU), Spektar (MSU Zagreb) i Reccuring Landscapes (MKC Split).

U okviru Otvorenog studija u GMK dvojac će revidirati materijale prikupljene i izlagane unazad pet godina posebno se fokusirajući na temu turizma i procesa kreiranja turističkog proizvoda.
˝Svojevoljna izolacija – svojevrsni društveni autizam, kao i megalomansko shvaćanje važnosti vlastitog djelovanja, služe kao analog umjetničkog djelovanja, te daju kontekst za korištenje galerije kao produkcijske pozornice na kojoj se razotkriva proces stvaranja izložbe. Naš rad često koristi artefakte/fotografije iz jedne izložbe/ambijenta u drugom. Otvoreni studio u GMK funkcionira kao ciklički proces, gotovo koreografirani performans tijekom kojeg recikliranjem starih, dodavanjem novih ili oduzimanjem suvišnih elemenata u pravilnim vremenskim intervalima stvaramo izložbu.˝

www.zizickozul.org

Otvoreni studio bit će moguće prvi put posjetiti 28.1. a ostale datume ćemo objaviti naknadno.

Program Otvoreni studio financiran je sredstvima Ministarstva kulture.
Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i Foundation for Arts Initiatives.
Generalni sponzor INA d.d.