Poziv na sudjelovanje na Kustoskoj platformi

Kustoska platforma je program koji djeluje jedanaest godina kroz organizaciju edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a od prošle godine program je proširen u područje izvedbenog—studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti.

Ovogodišnju Kustosku platformu: Performativne studije slučaja posvetit ćemo sintagmi historijskog ludila, jer kao što obrazlaže Adams Scall u knjizi Ludilo u civilizaciji: “Ludilo je, dakle, na važne načine neizbrisiv dio civilizacije, ono nije smješteno izvan nje. Ono je problem koji uporno opsjeda našu svijest i naš svakodnevni život. Ono je stoga u isti mah rubno i sve prije nego rubno.” Tako ćemo kroz procesualno orijentirani koncept programa uočavati zajedničke silnice između antropoloških, filozofskih i historijskih odnosa društva/pojedinca i ludila—dovodeći ih u izvedbeno/istraživačkom smislu u korelaciju s performativnim formama koje i same imaju antropološke korijene—poput igre, rituala, demonstrativnog izvođenja, live arta, art propagande, manoeuvrea, performativne priče, tableaux vivanta, provokacije, medijskog performansa, re–enactmenta, maskerade te gozbe.

Program KP: Performativne studije slučaja obuhvaća: projektne radionice Saše Božića (deFacto Theatre), Sonje Pregrad, Zvonimira Dobrovića (Domino/Queer) i Bojana Jablanovca (Via Negativa); predavanja Gorana Sergeja Pristaša (Bad Co.), Dragana Živadinova (Noordung), Paola Magellija, Sibile Petlevski i Suzane Marjanić te suradnju s Galerijom Miroslav Kraljević, koja će s polaznicima kustoskog smjera nastaviti s radom unutar jesenskog djela Kustoske platforme posvećene isključivo kuriranju.

Program je namijenjen studentima/icama kao i umjetnicima, studentima završnih godina povijesti umjetnosti i mladim budućim kustosima/cama koji već djeluju na umjetničkoj sceni, neovisno o prethodnoj edukaciji.

Edukacija KP je podijeljena u dva dijela; tako će se u ljetnom terminu od 11. lipnja do 13. srpnja u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a održati Kustoska platforma: Performativne studije slučaja, a nastavno tome u rujnu i listopadu u Galeriji Miroslav Kraljević bit će održan drugi dio edukacije za kustose Kustoska platforma, dok će grupni projekt “Koreografija memorije” Saše Božića nastao u sklopu KP: Performativne studije slučaja bit izveden u Splitu.

Molimo zainteresirane da se ne prijavljuju za sudjelovanje ukoliko nisu u mogućnosti predano sudjelovati u svim etapama programa.

1. EDUKACIJA IZVEDBENIH UMJETNIKA/ICA NA RADIONICAMA I PREDAVANJIMA
Polaznici/ce su obavezni:
a) sudjelovati na predavanjima te pohađati radionice koje će rezultirati zajedničkim projektom “Koreografija memorije” pod mentorstvom Saše Božića.
b) razvijati vlastiti rad na zadanu temu uz mentorstvo Sonje Pregrad, Zvonimira Dobrovića i Bojana Jablanovca.
Samostalni radovi će biti izvedeni na završnoj večeri Kustoske platforme:Performativne studije slučaja u sklopu Performerskog maratona.
Prijava za edukaciju uključuje:
—životopis
—kratki prijedlog koncepta izvedbe na zadanu temu (Historijsko ludilo)

2. EDUKACIJA KUSTOSA/ICA U POLJU IZVEDBENIH UMJETNOSTI, ALI I ŠIRE NA
RADIONICAMA I NA PREDAVANJIMA
Polaznici/ce su obavezni:
a) sudjelovati na programu, pratiti rad polaznika izvedbenog programa i u dogovoru s njima producirati završni Performerski marton.
b) zajedno s kustosicama/voditeljicama Galerije Miroslav Kraljević (www.g-mk.hr) raditi na osmišljavanju i postavu izložbe posvećene temi historijskog ludila.
Tokom rujna održat će se niz zajedničkih sastanaka i planiranje izložbe, a tijekom listopada produkcija i postav izložbe u Galeriji Miroslav Kraljević.

Prijava za kustosku edukaciju uključuje:
—životopis
—motivacijsko pismo

Rok za prijave je 6. lipanj, 2019.na mail: kustoska.platforma@gmail.com