Hrvoje Spudić – Rotorpojektor, istraživanje

Rotoprojektor je istraživanje koje se bavi se transformacijom filmske projekcije u fizički prostor, koristeći mehaničke metode i fiziološke fenomene perzistencije vida i paslike. To jest, pokušaj transformacije planarnog prostora filmskog platna u beskonačni prsten Cinéorame Grimoin-Sansona pomoću mehaničke rotacije.

Tokom otvorenog studija, Hrvoje Spudić istražit će niz parametara i kombinacija rotirajuće pokretne slike. Uspostavljanjem odnosa dužine filmske sekvence i brzine rotacije projektora, prizore sekvence moguće je povezati s točkama u prostoru.Odnosno, pokret projektora nastoji ponoviti pokret kamere nebi li takva projicirana slika dobila koordinate u trodimenzionalnom prostoru. Cilj je “oprostoriti” sliku, istražiti granice tog trenutka i utjecaje parametara kao što su brzina kretanja, realnost/nadrealnost snimljenog prostora, statičnost/pokretnost subjekta na projicirani prostor slike.

BIO
Hrvoje Spudić (1987) istraživač je tehnika i tehnologija medija. U svojoj umjetničkoj praksi bavi se zvukom, slikom, svjetlom, mehaničkim kontrapcijama i tiskom ulazeći u njihove najmanje jedinice. Svoje je radove dosad predstavio na platformama kao što su Sound art inkubator, MMSU Rijeka, GMK, Mjestimice svjetlo, Device_art 4.013, galerija Nano. Diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje je danas zaposlen kao asistent Kabineta za crtanje i plastično oblikovanje. Dugogodišnji je suradnik filmskog laboratorija Klubvizija SC i udruge 25fps, u kojima održava niz radionica analognih filmskih tehnika i analognih projekcija na festivalu 25fps.