Egle Oddo: Pet kratkih priča – izložba i javni performansi

Izložba Pet kratkih priča Egle Oddo nastavak je suradnje započete 2019. godine kada je umjetnica boravila na rezidenciji na recikliranom imanju ZMAG u Vukomeriću. Njeno gostovanje dio je šireg projekta osmišljenog u suradnji s udrugom ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), a počiva na umjetničkom promišljanju načela permakulture kao modela kreiranja održivih, fleksibilnih i produktivnih kultura kroz opservaciju prirodnih sistema. Zadnje dvije godine suradnja je usmjerena na promociju ekološke proizvodnje sjemena u svrhu očuvanja genetske raznolikosti biljaka. ZMAG je 2018. pokrenuo Društvenu banku sjemena kao neformalnu i lokalno upravljanu institucija u vlasništvu svojih članova, otvorenu za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Glavne aktivnosti su očuvanje i uzgoj domaćih sjemena, koji će biti spašeni, dijeljeni, reproducirani i preneseni na buduće generacije.

Praksa indijske aktivistice Vandane Shive predstavlja bitnu okosnicu projekta jer ona ističe ulogu žene kao čuvarice sjemena i proizvođačice hrane, ali i kao znanstvenice, aktivistice. Žene su posvećene obnovi prehrambenog sustava koji je bolje usklađen s ekološkim procesima, brinu za ljudsko zdravlje i globalnu društvenu pravdu. Naše istraživanje zapravo se temelji primarno na ženskom kolektivnom radu koja pokriva različite elemente projekta pa se stoga dodatno osvještava bitnost Shivinog pristupa. Prvo umrežavanje umjetnica u projekt Društvene banke sjemena bila je suradnja s umjetničkim kolektivom Ljubavnice 2017. godine, a u drugoj fazi u projekt se uključuje talijanska umjetnica Egle Oddo. Njen umjetnički rad realizira se u dijalogu s lokalnom zajednicom, botaničarima te aktivistima za zaštitu okoliša.

Izložba Pet kratkih priča u formi nelinearnog narativa predstavlja njeno transdisciplinarno istraživanja usredotočeno na biljno sjeme. U istraživanju se poseban naglašava aktivistička komponentna koja se manifestira kao serija performansa – direktnih ali suptilnih intervencija u svakodnevni okoliš grada. Sjeme se infiltrira u raznolike zelene površine, od zapuštenih i nevidljivih do onih reprezentativnih. Rezultati intervencija su nepredvidljivi i prepušteni lokalnoj biosferi.

 

 

Istovremeno, promatrajući živote znanstvenika i aktivista uključenih u očuvanje sjemena, Oddo je osmislila pet fiktivnih likova koji imaju zajedničku sudbinu: uspostaviti komunikaciju između ljudi i biljaka. Vodeći se bitnošću taktilnog iskustva likovi se oživljuju kroz specifične predmete koji progovaraju o njihovoj praksi i pristupu prirodnom okolišu. Odabrani predmeti su ujedno i fragmenti njihovog mogućeg postojanja, a svjedoče i o njihovim fikcijski isprepletenim životnim pričama i događajima. Izložba odaje počast predanom, i često pionirskom, radu na zaštiti lokalnih sjemena starih i ugroženih sorti. Jednako tako pet ispričanih priča se mogu sagledati i kao pet prijevoda raznolikih individualnih strategija očuvanja okoliša zasnovanih na bezrezervnom poštivanju i suživotu s prirodom.

Serija performansa dio je projekta Performative Habitats koji financira program Italian Council (8. izdanje, 2020.) za promicanje talijanske suvremene umjetnosti u svijetu.

 

Izložba je otvorena do 04.12.2020.

 

Kustosica izložbe: Lea Vene

 

Projekt podržavaju: Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb, ZMAG, Italian Council, Arts Promotion Centre Finland, Finnish Cultural Foundation.

Projekt se realizira zahvaljujući suradnji s Odsjekom STEBICEF Sveučilišta u Palermu i CBBC-om – Centrom za biotehnologiju Borj Cedria.

Lokacije i datumi:

12.11.2020. otvorenje izložbe Pet kratkih priča u GMK

13.11.2020. serija performansa (Martićeva ulica i oko HDLU)

14.11.2020. online okrugli stol u ZMAG-u (više informacija uskoro)

 

Program je podložan izmjenama zbog izvanredne zdravstvene situacije.

 

 

Rad GMK podržava INA, Zaklada Kultura Nova, Erste Solidarity Fond i Foundation for Arts Initiatives.