Željko Marović: San suputnik

Već nekoliko godina u jednoj od niša istočnog dijela Dioklecijanovih podruma u Splitu smješten je bezimeni sarkofag. Utvrđeno je da je izrađen u 3. ili 4. stoljeću nove ere.   

Taj me sarkofag nadahnuo da za ovogodišnji splitski Adria Art Annale izvedem site specific work. Želio sam, uz minimalnu intervenciju, prizvati sjećanje na njegovu prvobitnu funkciju. U sada bezimeno gnijezdo ljudskih ostataka, koje je i tijelo napustilo, pokušao sam vratiti bit i sadržinu.   Kako uprizoriti tijelo kojeg više nema? Kako uobličiti dušu što je morala napustiti tijelo? Kako sve to dočarati za mogućnost mentalne percepcije?   

Tišna, mrak, sarkofag gotovo ispunjen vodom, halogeno svjetlo u vodi – rad s minimalnim sredstvima koja bude sjećanja, osjećaje i imaginaciju u suprotnosti je s uobičajenim minimalističkim naglaskom na vizualnu percepciju. Ograđujući sarkofag i time označujući dopuštenu točku promatranja stvaram teatralno uprizorenje i određujem sliku kojom će posjetitelj moći rekonstruirati zamisao.  

Voda – najprovidnija i najnestvarnija tvar, sveta zbog svoje životne neophodnosti i simboličke mogućnosti pročišćavanja, opredmećuje se u česticama koje halogena svjetlost fokusira i svojom toplinom razigrava. Voda nikad ne miruje.   

Svjetlost i voda su jedno, kao što su duh i tijelo jedno. Svjetlost je opredmetila vodu i istovremeno razotkrila auru njene svetosti.   

Za izložbu u Zagrebu koristim se drugim sarkofagom približno jednake starosti. Smještam ga u neutralan ambijent galerije sa željom da stvorim viziju jednakog intenziteta kao u opisane instalacije iz Dioklecijanovih podruma. Premještam je i nastojim fokusirati.   

predgovor: Željko Marović

ŽIVOTOPIS

Željko Marović rođen je 21. ožujka 1955. godine u Splitu. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Emilia Vedove na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1988. godine. Iste godine bio je stipendist na Internationale Sommerakademie fur Bildende Kunst u Salzburgu. Do 1996. godine živio je u New Yorku, gdje je radio kao profesor na Pedagoškom odsjeku „Doing Art Together“ pri Metropolitan Museum of Art. Od 1997. godine asistent je na Odsjeku slikarstva Umjetničke akademije u Splitu.   Adresa: š. Ljubića 9, 21000 Split, tel: 021/565027.     

SAMOSTALNE IZLOŽBE

1961. Muzej grada Splita, „Mašta i more“, Split  1986. Galerija Protiron, Split  1989. Galerija Protiron, Split  1990. Salon Galić, Split 1995. Del Bello Gallery, Toronto, Kanada  1996. Chuck Levitan Gallery, New York  1998. Galerija Miroslav Kraljevic, Zagreb   

GRUPNE IZLOŽBE

1987. „Carevo novo ruho“, Dioklecijanovi podrumi, Split  1988. Internationale Sommerakademie fUr Bildende Kunst, Salzburg, Austrija  1989. Splitski salon, Split  1990. Splitski salon, Split  1994. 575 Broadway, New York, USA  1996. El Museo del Barrio, New York, USA  1997. Likovna radionica: Dioklecijanova palača 1700+, Split 1998. 11. Adria Art Annale, Dioklecijanovi podrumi, Split