Evan J. Kirby / NOT ENOUGH collective

Evan J. Kirby:
sewing circle
[participativna izložba]
23.-26.11. @ GMK

NOT_____ENOUGH collective:
Not plural enough
[radionica + razgovor]
28.-30.11. @ GMK

Participativni modeli rada umjetnika Evana J. Kirbya i kustoskog kolektiva NOT_____ENOUGH transformiraju prostor GMK kao mjesto razmjene i dijaloga izvan dominantnog sustava djelovanja i razmišljanja o modi, odijevanju, tekstilu i tijelu. U okviru sedmodnevnog programa, kroz radionicu i participativnu izložbu, zajednički zamišljamo nova odjevna iskustva i alternativne modne ekosustave.

Evan J. Kirby: sewing circle
Sewing circle (krug šivanja) je participativna izložba osmišljena s namjerom kreiranja prostora za zajednički angažman kroz ručni rad, magiju, pripovijedanje i druge oblike prisutnosti. Uzimajući u obzir simboličku i političku vrijednost tekstila, Evan J. Kirby istražuje tjelesne odnose s tkaninom i odjećom, namjerno ih izvrće i rekontekstualizira stvarajući nove vrijednosti. Umjetnik uvodi posjetitelje u procese intimne razmjene koja postaje okidač za otvaranje daljnjih pitanja oko odnosa moći, izlaganja i mogućnosti kolaboracije unutar umjetničkog okvira. Sewing circle je prije svega poziv na suradnju.

Praksa Evana J. Kirbya istražuje odnose između tijela, prostora i vlastite prisutnosti. Njegov proces je ukorijenjen u materijalističkoj i geopolitičkoj svijesti koja se prevodi kroz posthumanističku leću. Izbor umjetničkog medija određuje ovisno o prostornoj situaciji u koju ulazi ali gotovo uvijek uključuje rad koji propituje vlastiti odnos s materijalom uz izvedbene elemente koji su često participativni.

Izložbu uz prisustvo umjetnika možete posjetiti u idućim terminima:
23.11. > 18:00-22:00
24.11. > 16:00-20:00
25.11. > 12:00-16:00
26.11. > 16:00-20:00

NOT_____ENOUGH collective: Not plural enough
Udaljavamo se od ideje da moda, onakva kakvom je danas poznajemo, proizlazi iz eurocentrične perspektive i da se kao takva reproducirala kroz teritorije, institucije, tijela i kulture. Često je homogenizirala naše načine odijevanja, povezanosti, maštanja, djelovanja i gledanja na svijet. Kako bismo istražili vizije i shvaćanje onoga što smatramo modom, pozivamo vas da nam se pridružite na radionici Not plural enough. Kroz samoistraživanje i zajedničke vježbe, naš je cilj prepoznati pluralne definicije mode. Neke od metodologija koje ćemo koristiti kroz ovu radionicu su, među ostalim, mapiranje, prisjećanje, kategoriziranje i rekategoriziranje. Za sudjelovanje vam nije potrebno nikakvo predznanje i posebne vještine, samo volja da dijelite i razmjenjujete svoja iskustva odijevanja i mode te zajednički promišljate o njima.

NOT_____ENOUGH je kolektiv koji čine Andrea Chehade Barroux, Mari Cortez i Marina Sasseron de Oliveira Cabral, tri žene iz Južne Amerike koje trenutačno žive u Nizozemskoj. Okupile su se 2019. zbog zajedničkog iskustva – tijekom studija u Nizozemskoj sve su u nekom trenutku bile percipirane kao nedovoljno Latinoamerikanke, ali i nedovoljno Europljanke. To ih je neugodno iskustvo nagnalo na kritičko promišljanje i zajedničko djelovanje u okviru kolektiva. Svojim radom žele promijeniti dinamiku između onih moćnih i onih potlačenih, dinamiku koja je podsjetnik na i dalje prisutnu kolonijalnu moć. Njihov je cilj suočiti se s izazovom zajedničkog stvaranja pluralnog svijeta, promicati promjene i dekolonijalne prakse u području mode, dizajna i obrazovanja.

Jezik radionice je engleski. Prijave se šalju do 25.11. na: lovro.japundzic@gmail.com

Termini radionice:
28.11. > 16:00-20:00
29.11. > 16:00-20:00
30.11. > 16:00-20:00

Javni razgovor s kolektivom:
30.11. > 20:00

____________________________________

Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene
Dizajn: Sara Pavleković Preis
Tehničar: Marin Kovačević
Fotografija: Ive Trojanović

Projekt je podržao: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

GMK podržava: Zaklada Kultura nova i INA d.d.