Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti II_Otvoreni seminar i promocija knjige

Serija seminara i publikacija Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti okupljaju recentna i metodološki inovativna istraživanja konceptualnih umjetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih godina u različitim društveno-političkim kontekstima, s posebnim naglaskom na ‘periferne’ geografije. Cilj nije tek ‘ispuniti’ postojeće povijesno-umjetničke narative s onim što je njime izostavljeno, već intervenirati u sam poredak diskursa koji oblikuju dominantne povijesti suvremene umjetnosti.

Seminar Neočekivani susreti I, održan 2010. u suradnji DeLVe-a i BLOK-a, rezultirao je prvom publikacijom koja će biti predstavljena u okviru nadolazećeg seminara. Okupivši nove istraživačke i tekstualne priloge pretežno od nadolazeće generacije istrazivača/ica i autora/ica, zbornik dovodi u vezu konceptualne i eksperimentalne umjetničke, kustoske i institucionalne prakse koje se nisu nikad, ili su se rijetko, dovodile u vezu s paralelnim kretanjima izvan svog pojedinačnog konteksta, u ovom slučaju Latvije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Čilea, Perua, Poljske i Rumunjske.

Seminar Neočekivani susreti II kojega uređuje Klara Kemp-Welch okuplja izbor komparativnih metodologija pristupanja internacionalnim konceptualizmima: teoriju afekta putem koje se razumijeva odgovor Mađarskih i Poljskih umjetnika na invaziju Čehoslovačke od strane vojske Varšavskog pakta 1968; istraživanje paralelnih materijala kako bi se doveo u pitanje narativ o ekskluzivitetu Moskovskog konceptualizma i njegovih mitova o nastanku; pojam ‘prestrukturiranja društvenog’ u istočno-europskoj umjetnosti prije 1989.