Katarina Šoškić – Tourist Agency

Katarina Šoškić predstavit će film koji je nastao kao dio doktorskog istraživanja na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beču. Istraživanje je fokusirano na obalni turizam u zapadnoj Europi i zemljama u tranziciji. Potonji primjeri divljeg turizma autorici pomažu da pronađe i naglasi probleme u područjima gdje se transformacija krajolika provodi suptilnije. Ono što ostaje nevidljivo i ono što postaje očigledno u ovim usporedbama služi kao temelj za svaki pojedini slučaj naglašavajući položaj turista i njihovih susreta s pojedinim turističkim lokalitetima, izgradnja, održavanje i funkcioniranje takvih lokaliteta u odnosu na raznolike uspješne i neuspješne implementacije turističkih atrakcija.

Druga faza istraživanja “The tourist: zones, seasons and field in between” služi kao uzorak za ispitivanje autoričinih alata istraživanja, fotografije i teksta, njihovoj međuovisnosti i potencijalnoj nužnosti. Nakon prve faze “Poolsides i spring board”, film “Tourist agency” zamišljen je kao namjerni “skok” u “stvarnost” i propitivanje relevantnost osobnog iskustva nasuprot formalnog teorijskog pristupa koji je obilježio prethodnu fazu.

Katarina Šoškić ove je godine pozvana da sudjeluje u rezidenciji u organizaciji Galerije Miroslav Kraljević. Rezidencija je usmjerena na kritičko ispitivanje utjecaja turističkog razvoja na području Hrvatske.

Katarina Šoškić je umjetnica iz Beograda, a trenutno živi u Beču. Zanima ju moć slike – način na koji bi se narativne karakteristike slike mogle iskoristiti za ispitivanje društvenih struktura. Šoškić koristi fotografiju i tekst kako bi istražila i analizirala društvene fenomene, kulturu i subkulturu, utjecaj tradicije i povijesti, konstrukcije društvenih uloga te temeljne psihološke mehanizme. Od listopada 2016. provodi doktorskom umjetničko istraživanje na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beču. Provodi istraživanje o turizmu i turističkim zonama na europskoj obali.

Rezidencija je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ured za obrazovanje, kulturu i sport.