Otvoreni studio: Igra kao umjetnost

U srijedu, 20. ožujka od 19 sati, doživite jedinstveni događaj – isprobavanje igri s novomedijskim umjetnikom Željkom Beljanom.

Početkom ožujka, prostor Galerije Miroslav Kraljević (GMK) kroz program Otvorenog studija pretvoren je u atelje pod vodstvom novomedijskog umjetnika Željka Beljana. U središtu njegovog umjetničkog istraživanja tijekom ovog perioda nalazi se igra, shvaćena kao prostor gdje slobodna kreativna sinergija sudionika dolazi do izražaja. Beljan pristupa igri s otvorenošću, istražujući njezinu ulogu i moć u procesu stvaranja. Nastavlja svoj Projekt Arkade, koji je djelomično bio predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) prošle godine, razvijajući elemente igara kao što su varijacije na mini stolni nogomet i pripreme za novomedijsku verziju mini golfa. Koristeći tradicionalne kiparske tehnike i vještine ručnog rada, Beljan umjetnost stavlja u kontekst popularnih igara, čime osnažuje značaj kulture svakodnevnice u suvremenoj umjetnosti.Tijekom Otvorenog studija, Beljan također započinje pripremu artist book-a temeljenog na antropološkom istraživanju provedenom u Vukovaru u suradnji s WHW-om 2023. godine.

Fokus umjetničke knjige jest ženski nogomet, u kontekstu povijesti tvornice Borovo i njezinih sportskih timova. Knjiga propituje ulogu sporta kroz različite povijesne i političke periode, ističući prvu službenu žensku nogometnu utakmicu u Kraljevini Jugoslaviji, odigranu 1938. godine u Borovu naselju, nakon koje je ženama zabranjeno igranje nogometa.Pozivamo vas da se pridružite ovom jedinstvenom događaju u srijedu od 19 sati. Iskoristite priliku za buđenje djeteta u sebi kroz isprobavanje novih igara koje je Beljan kreirao, razgovor s umjetnikom o njegovim idejama i uranjanje u nostalgiju vlastitog djetinjstva. Također, moći ćete istražiti napredak umjetničke knjige i, potencijalno, doprinijeti svojim iskustvima njezinu razvoju. Čeka nas večer ispunjena zabavom i otkrićima, veselimo se vašem dolasku.


Željko Beljan vizualni je umjetnik koji u svojoj umjetničkoj praksi fokusira na fenomen ručnog rada i njegovu poziciju u suvremenim umjetničkim praksama, istražujući tekstil i rukotvorne tehnike kao umjetnički medij. Pritom istražuje odnos između ručnog rada i amaterskog, hobističkog bavljenja sportom, stavljajući pritom naglasak na participativnost i uključenost publike u realizaciju radova. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. Finalist je nagrade Radoslav Putar za 2023. godinu i alumnus WHW akademije u generaciji 2022. Od 2011. sudjelovao je u znatnom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i regiji, a dosad je ostvario i niz samostalnih: Projekt Arkade (MSU, Zagreb, 2023.); Neriješeno (Galerija Šira, Zagreb, 2022.); Gost (Prostor, Split, 2022.; Tratinska 64 – CIMO, Zagreb, 2021.); Tri kornera penal (Nogometni teren OŠ Marijan – Culture hub Croatia, Split, 2022.; Atelijeri Žitnjak, Zagreb, 2022.); Truth is a Forgotten Memory (u suradnji s Rebeccom Merlić, Etnografski muzej, Zagreb, 2022.); Benjamin Beljan: Željko (Garaža Kamba, Zagreb, 2022.); Benjamin (Galerija CEKAO, Zagreb, 2022.); Mit, vez i Vuteks (NMG@Praktika, Split, 2020.; Galerija Karas, Zagreb, 2020.); Cartoon Core (Galerija Siva, Zagreb, 2018.; Inquiry Inc., Osijek, 2016.).


Umjetnik: Željko Beljan
Organizator: GMK
Kustosi: Maja Pavlinić, Antonela Solenički, Petar Vranjković
Producentica: Tea Matanović
Vizual: Lovro Škiljić
Portret umjetnika: Iva Jurić


Program Otvorenog studija 2024. nastaje uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

Program Galerije Miroslav Kraljević podržava Zaklada Kultura Nova.