Otvoreni studio: Željko Beljan

04. ožujka – 31. ožujka 2024.

Otvaramo drugi ovogodišnji Otvoreni studio s vizualnim umjetnikom Željkom Beljanom koji će prostor GMK-a transformirati u živi atelje. U njemu će razvijati nove te finalizirati postojeće projekte.

Beljan će koristiti galeriju kao dinamični prostor gdje će, osim produkcije, poticati interakciju s kolegama umjetnicima i kulturnim djelatnicima. U suradnji s GMK-om i umjetnikom Bojanom Stojčićem, pokrenut će projekt umjetničke knjige koja osvjetljava povijest tvornice Borovo, ističući njezinu ulogu u razvoju ženskog nogometa u predratnoj Jugoslaviji. Upravo je u Borovu naselju 1938. godine odigrana prva službena ženska utakmica u Kraljevini Jugoslaviji, i to između nogometnih timova organiziranih unutar same tvornice, nedugo nakon čega se ženama zabranjuje igranje nogometa. Ovaj rad temelji se na terenskom istraživanju provedenom u Vukovaru, u suradnji s WHW-om 2023. godine.

Umjetnik također nastavlja rad na Projektu Arkade predstavljenog u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o seriji igara napravljenih od odbačenih drvenih predmeta.

Poseban poziv publici: Željko vas poziva da se pridružite njegovom stvaralačkom procesu svakodnevno, bez prethodne najave, između 12 i 15 sati od ponedjeljka do petka – sve do 26. ožujka. Ovo je jedinstvena prilika da iz prve ruke doživite umjetnikov radni proces i sudjelujete u kreaciji. Dodatno, bit će organizirana dva specijalna događanja: galerijski event u GMK-u i dislocirani event igranja nogometa na Grmoščici. Detalji i precizni termini bit će objavljeni naknadno.

Krajnji rezultati gostovanja u GMK-u, uključujući publikaciju, bit će predstavljeni u prosincu.


Željko Beljan vizualni je umjetnik koji u svojoj umjetničkoj praksi fokusira na fenomen ručnog rada i njegovu poziciju u suvremenim umjetničkim praksama, istražujući tekstil i rukotvorne tehnike kao umjetnički medij. Pritom istražuje odnos između ručnog rada i amaterskog, hobističkog bavljenja sportom, stavljajući pritom naglasak na participativnost i uključenost publike u realizaciju radova. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. Finalist je nagrade Radoslav Putar za 2023. godinu i alumnus WHW akademije u generaciji 2022. Od 2011. sudjelovao je u znatnom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i regiji, a dosad je ostvario i niz samostalnih: Projekt Arkade (MSU, Zagreb, 2023.); Neriješeno (Galerija Šira, Zagreb, 2022.); Gost (Prostor, Split, 2022.; Tratinska 64 – CIMO, Zagreb, 2021.); Tri kornera penal (Nogometni teren OŠ Marijan – Culture hub Croatia, Split, 2022.; Atelijeri Žitnjak, Zagreb, 2022.); Truth is a Forgotten Memory (u suradnji s Rebeccom Merlić, Etnografski muzej, Zagreb, 2022.); Benjamin Beljan: Željko (Garaža Kamba, Zagreb, 2022.); Benjamin (Galerija CEKAO, Zagreb, 2022.); Mit, vez i Vuteks (NMG@Praktika, Split, 2020.; Galerija Karas, Zagreb, 2020.); Cartoon Core (Galerija Siva, Zagreb, 2018.; Inquiry Inc., Osijek, 2016.).


Umjetnik: Željko Beljan
Organizator: GMK
Kustosi: Maja Pavlinić, Antonela Solenički, Petar Vranjković
Producentica: Tea Matanović
Fotografije rada: Sanja Bistričić Srića
Portret umjetnika: Iva Jurić

Program Otvorenog studija 2024. nastaje uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

Program Galerije Miroslav Kraljević podržava Zaklada Kultura Nova.