Marlen Ban: poziv na sudjelovanje u realizaciji umjetničkog rada NO MORE I’M SORRY

Marlen Ban, autorica rada NO MORE I’M SORRY, bavi se problematikom romantičnih odnosa. Propituje kako društvo utječe na romantične veze, traženje partnera, kakva se očekivanja nameću tijekom upoznavanja i stupanja u zajednicu s drugom osobom. S obzirom da se stereotipno žene češće stigmatizira kada su same, umjetnica polazi od svog iskustva i kritički promišljadruštveni pritisak te vlastiti odgovor na isti.

NO MORE I’M SORRY

Kako je riječ o relativno često prisutnoj pojavi umjetnica ovim putem poziva žene koje su se susrele s nekim oblikom stigmatizacije zbog osobnih odluka stupanja ili ne stupanja u romantični odnos da sudjeluju na radionici vezenja. Oslanjajući sena tradicionalnu komponentu veza kao ženskog ručnog rada i mjesta ženskog druženja umjetnica koristi vez kako bi povezala žene različitih iskustava, kreirala sigurno mjesto dijaloga i razmjene te formirala prostor prihvaćanja i solidarnosti.

Tijekom nekoliko termina, subotama i nedjeljama poslijepodne u rujnu i listopadu zainteresirane sudionice sudjelovati će u kokreiranju rada: bijelog baldahina izvezenog tekstom. Tekst će također biti izvezen bijelom bojom koju umjetnica u radutretira kao simbol validnosti različitih iskustava. Bijela koja se prelijeva tek u teksturama upućuje na sveprisutnu, ali učestalo javno ignoriranu temu društvenog očekivanja da kao žene ne budemo same. S druge strane bijela ostavlja i mogućnost nove stranice – novog početka u kojem je odabir samoće jednako vrijedan kao i bivanje u partnerskom odnosu.

NO MORE I’M SORRY

Pojedina radionica će trajati 90 minuta.

Umjetnica će polaznice upoznati s osnovama veza te počevši od sebe otvoriti, ako se sudionice osjećaju spremnima, prostor za razmjenu iskustava. 

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a sav materijal je osiguran. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje, a možete prisustvovati i na više termina.

Datumi radionica:

  • Rujan: 16., 23.
  • Listopad: 7., 8., 14., 15., 28., 29.

Vrijeme: Svaka radionica će trajati 90 minuta, od 16-18h

Prijave su putem e-mail adrese na marlenban5@gmail.com

Finalni rezultat biti će izložen u studenom 2023. godine u izložbenom prostoru 8ica – GMK.

umjetnica Marlen Ban, fotografija Šimuna Bućana

Marlen Ban (1999.) studentica je Novih medija, Odsjeka za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te studija Javne uprave Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kroz umjetničku praksu proučava društvene i osobne odnose te vlastita stanja i strahove. Sudjelovala je na kolektivnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se izdvajaju  ”Social Media is Ruining My Life/Društvene mreže mi uništavaju život” (Galerija SC, Kiosk, 2023.), ”Kako izgibiti sebe” (SC Karlovac, 2023.), ”Monokromije” (Galerija Juraj Klović, HDLU Rijeka, 2022.) te ”VGA03” (SKC, Rijeka, 2021.). Radovi joj se nalaze u publikaciji Akademije likovnih umjetnosti ”Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i nasljeđe zenitizma”(2022.) te fanzinu ”Kulturni identitet istrijana” (2022.), Udruge Forma.


Program podržava Gradski ured za kulturu, civilna društva, međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova.