Predstavljanje publikacije “Strujanja / 34 godine GMK”

U parku ispred Bookse 27. svibnja 2021. u 18 sati će se održati predstavljanje publikacije Strujanja / 34 godine Galerije Miroslav Kraljević (GMK, 2020.). U razgovoru će sudjelovati urednice publikacije Ana Kovačić, Sanja Sekelj i Lea Vene te Ivana Bago i Marko Golub, autori tekstova te Ivan Klisurić, dizajner.

Publikacija Strujanja predstavlja sveobuhvatnu analizu i interpretaciju programa Galerije Miroslav Kraljević tijekom više od trideset godina te pristupa Galeriji kao jedinstvenom slučaju hibridnosti na lokalnoj sceni suvremene umjetnosti pozicionirajući ju između nekoliko dihotomija: javni sektor — privatni sektor, amaterizam — profesionalizam, nezavisna scena —  javni kulturni sustav. Uz otvaranje istraživačkih tema povezanih s pojedinim naznačenim dionicama, namjera je također bila afirmirati kustoske pozicije i rad prethodnih voditelja galerije te ukazati na širi krug umjetnika, kustosa, institucija i ostalih kulturnih radnika koji su participirali u programu i tako sudjelovali u izgradnji pozicije GMK-a na kulturnoj sceni. Publikacija je usmjerena na otvaranje prostora za daljnja istraživanja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, strukture suvremene likovne scene (koje je GMK samo jedan dio), odnosa nezavisne scene i javnih kulturnih institucija, ali i povijesti kolekcionarstva, kulturno-umjetničkih društava ili društvene uloge kulture i umjetnosti.

Knjiga započinje s tri kraća teksta kustosa i kustosica koji su od 1987. godine do danas vodili Galeriju Miroslav Kraljević (Branko Franceschi; Antonia Majača; Ana Kovačić, Lea Vene i Sanja Sekelj). Drugi blok čine tekstovi Katerine Dude i Sonje Leboš, a bave specifičnom genezom Galerije Miroslav Kraljević u okvirima KUD-a i INA-e. Ivana Bago, Marko Golub te Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada neposrednije se bave samim programom GMK. Publikacija donosi i kronologiju Galerije, a počinje popisom svih voditelja, kustoskih asistenata i članova umjetničkog savjeta galerije te se nastavlja popisom svih izložbi, diskurzivnih programa, rezidencija i istraživačkih projekata. U kronologiji su također prema pojedinim projektima popisane sve osobe (umjetnici, kustosi, autori tekstova, voditelji radionica, sudionici diskurzivnih programa, fotografi, dizajneri itd.) koje su sudjelovale u programu galerije od 1986. do 2019. godine, s namjerom da se ukaže na širi društveni krug koji je neposredno ili posredno participirao u izgradnji pozicije galerije na umjetničkoj sceni.

Strujanja će se uz donaciju moći preuzeti na promociji.

Rad na publikaciji i njeno izdavanje poduprli su: INA – Industrija nafte d.d., Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Foundation for Arts Initiatives i ERSTE Foundation

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.