Sara Sadik: Ultimate Vatos

Sara Sadik
Ultimate Vatos: Force & Honneur

Otvorenje: 13.10. / 19:00
Trajanje izložbe: 13.10.-28.10.
[Radno vrijeme: uto-pet 14-20 / sub: 10-15]

Umjetnička praksa mlade francuske umjetnice Sare Sadik posvećena je istraživanju mladenačke kulture magrebske dijaspore u Marseilleu. Dokumentiranjem i dekonstrukcijom mladenačke kulture radničke klase, kroz reference povezane s rap glazbom, jezikom i modom, Sadik stvara narative koji iz dokumentarnog prelaze u znanstveno-fantastične scenarije. Refleksije i aspiracije adolescenata koristi za propitivanje kulturnih razlika te pitanja identiteta i roda. Unutar fikcijskih narativa poseban naglasak stavlja na istraživanje ranjivosti maskuliniteta i njegove reprezentacije. U njezinim video radovima glavnu ulogu igraju mladići koji žele postići fizičku i mentalnu transformaciju. Zanimaju ju osjećaji poput ljubavi i samoće te problemi samopouzdanja i pripadnosti o kojima se rijetko priča u kontekstu mačističke mladenačke kulture.

U GMK bit će predstavljena instalacija vezana uz prvu epizodu serije “Ultimate Vatos” u kojoj pratimo misiju mladića kojeg glumi umjetnik i glumac Émile-Samory Fofana. Kao sudionik vojnog programa pod nazivom “Ultimate Vatos” koji je usmjeren na fizičku i mentalnu obuku, on utjelovljuje trop savršenog borca. Njegovo putovanje nalik videoigri sastoji se od testa izdržljivosti praćenog intimnim unutarnjim monologom.

Ultimate Vatos je pobunjenička organizacija koju vodi grupa ljudi koje se smatra potencijalnim prijetnjama na teritoriju koji ih odbacuje i ne prihvaća kao dio legitimnog tijela nacije. Kako bi se integrirali u organizaciju, kandidati trebaju položiti ispit na kojem se testiraju njihove fizičke i mentalne sposobnosti. Kandidati imaju jedan zajednički cilj: doći do zastave organizacije koja se nalazi na fiktivnom otoku Stone Island, igračkoj areni organizacije.

BIO:
Sara Sadik rođena je 1994. u Bordeauxu gdje je 2018. magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti. Njezini su radovi prikazani u muzeju MACRO u Rimu (IT), kulturnom centru Matadero u Madridu (ES), galeriji Sadie Coles HQ u Londonu (UK), galeriji Gladstone (SAD), umjetničkom paviljonu Schinkel u Berlinu (DE) i centru Palais de Tokyo u Parizu (FR).  Saru Sadik zastupa galerija Crèvecoeur iz Pariza.

Kustos: Lovro Japundžić
Tehničar: Andrija Santro
Prijevod: Petra Lučić

Hvala: Galerie Crèvecoeur, Pariz

Projekt su podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

GMK podržava: Zaklada Kultura nova i INA d.d.